петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХормони и смущения в енергията виновни за ендометриозата

Хормони и смущения в енергията виновни за ендометриозата

Силни болки в долната част на корема ден-два преди месечния цикъл, а понякога и в различни други дни. Желаната бременност пък все не идва! В такива случаи винаги трябва да се мисли за ендометриоза, казва графиня Ангелика фон Волфскийл от Германия, която за пета поредна година ще изнася лекции пред аудитория в България. Този път тя ще се спре върху женските гинекологични проблеми като възпаление и кисти на яйчниците, вагинално течение и микози, менструални нарушения, миома, полипи на матката, оплаквания, свързани с климактериума и др.

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от вътрешната обвивка на матката се откриват извън нея, обикновено по други органи в таза. Малко от тази лигавица може да се разположи по пикочния мехур, дебелото черво, яйчниците или яйчниковите тръби. Тази тъкан, образувана на неправилното място, въпреки всичко участва в цикличните промени на матката и поради това жените имат твърде болезнен цикъл, съпроводен със силни болки в долната част на гърба. Не рядко лигавичната тъкан се разпростира по стената на влагалището и червата.

Причинява репродуктивни проблеми

Точно като нормалната маточна лигавица и ендометриозата се променя по време на месечния цикъл. Тя е причина жената да не може да зачене в 30% до70% заради липсата на овулация.

Не е напълно изяснено защо възниква проблемът, посочва графинята, която е една от най-известните природолечителки в родината си. Има предположения, че жизнеспособни клетки на лигавицата попадат в коремната кухина през яйчниковите тръби. Тази особеност се дължи на вродена мускулна свръхактивност на матката. Много учени обвиняват за нарастващата честота на ендометриозата хормони от околната среда, забранения вече пестицид ДДТ или диоксините. Тези субстанции действат в организма подобно на хормона естроген и объркват ендокринната система. Затова Ангелика Волфскийл съветва дамите да избягват да пият вода от пластмасови бутилки. Засегнатите жени са в детеродна възраст, най-често на 23-27 г.

От гледна точка на китайската медицина ендометриозата, както и кистите по яйчниците, и миомата, се дължат на една и съща причина – смущения в енергията Чи на черния дроб. При ендометриозата се смята, че е нарушен не само енергийният поток, но и този на кръвта. Това води до блокади, втвърдяване на тъканите, които също се разглеждат като абнормален растеж на тъкани. Приемането на хормони още в млада възраст и то продължително време, се отразява върху задържането на Чи енергията в черния дроб и е една от основните причини за ръста на заболяването в 21 век.

Оперативното отстраняване не винаги помага

Обичайната терапия е лапароскопско отстраняване на огнищата на ендометриоза и прием на хормона гестаген, пояснява Фон Волфскийл. „В конвенционалната медицина хормоните се дават, за да провокират преждевременна менопауза. При оперативното отстраняване обаче не може да се елиминират всички клетки и поради тази причина оплакванията понякога се подновяват. Моите пациентки често са оперирани два пъти или повече, преди да потърсят друг метод”, казва графинята. При някои ендометриозата изчезва по естествен начин с настъпването на менопаузата, тъй като заболяването е свързано с хормоналния месечен цикъл при жената.

Един от най-безопасните и ефективни природни методи за справяне с ендометриозата са Шуслеровите соли. При силни болки и крампи в корема може да се използва комбинация от тях: по 10 таблетки от сол №2 калциев фосфат и №7 магнезиев фосфат, разтворени в две чаши топла вода. Отпива се на малки глътки, които се задържат в устата за кратко. Двете соли действат затоплящо на мускулатурата в долната част на тялото, отпускат и освобождават от крампите. Със сол №7 може да се направи и топъл компрес на мястото.

За да се успокои възпалението на маточната лигавица, Волфскийл препоръчва следната комбинация: сутрин – 5 табл. от сол №4 калиев хлорид се разтварят в чаша вода, на обяд – 5 табл. сол №11 силицея, и вечер – 5 табл. сол №9 натриев фосфат, също разтворени. Тази комбинация трябва да се приема в продължение на месеци, за да се постигне траен ефект.

Сол №4 действа върху всички лигавици и укрепва тази на матката. Тя се дава като допълнение към противовъзпалителни препарати, когато заболяването заплашва да стане хронично, затова помага и при ендометриоза. Сол №9 регулира киселинността на тъканите. Оплакванията при това заболяване често се усилват, когато средата в организма стане по-кисела. Сол №11 действа регулиращо на лигавиците.

Съгласно природолечението трябва да се включат и повече физическо движение, методи за отпускане и релаксация. Хомеопатията и фитотерапията предлагат допълнителни възможности за лечение. Ако има наднормено тегло, отслабнете! Оставете цигарите, обобщава лечителката.

Всичко най-важно за лечението на гинекологичните проблеми Ангелика Волфскийл ще разкаже в своите безплатни образователни лекции от 18.30 ч. в: София, 23.11, НДК, зала №6; Велико Търново, 24.11, Голямата зала на общината; Варна, 25.11, х-л „Черно море”; Бургас, 26.11, Културен дом на нефтохимика; Пловдив, 27.11, х-л „Санкт Петербург”.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -