петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХомеопатия при вирусни инфекции на бебета и деца

Хомеопатия при вирусни инфекции на бебета и деца

Децата често боледуват от ринофарингити на горните дихателни пътища. Едно от 10 прави и усложнения. Бебетата са по-чувствителни – близо половината развиват затруднено дишане, правят спазми, дори бронхиолити. Не само резките температурни разлики са причината да боледуваме по-често. При редуването на студено и топло лигавиците се променят. Отделят малко повече секрети, които са отлична среда за размножаване на вирусите. Това разказва д-р Любомир Субев, общопрактикуващ лекар в София. В практиката му има 2500 пациенти, предимно деца.

Ангината може да е вирусна или бактериална

Едно от често срещаните и неприятни усложнения е ангината. Причинителите може да са вируси или бактерии. Херпесната и причинената от респираторно синцитиалния вирус (RSV) протичат най-тежко. Носоглътката е място, в което нормално  се открива невероятно разнообразие от патогени. Общата вирусна инфекция „разчиства“ пътя на бактериите, които също може да причинят ангина.

При стрептококовите инфекции има характерна картина. Гърлото е много зачервено и изпъстрено с малки червени точици като микрокръвоизливи. Антибиотикът тук е неизбежен, защото тези бактерии могат да увредят бъбреци, стави или сърце. Останалите ангини може да се лекуват почти само с хомеопатия, съветва д-р Субев.

Той прилага отдавна в практиката си Тонзилотрен, който успокоява болката в гърлото. Ползва и антисептични препарати. При остри симптоми Тонзилотрен се дава на всеки 2 часа при деца и на всеки час при възрастни, докато се успокои болката в гърлото. После приемът се разрежда и най-често не се налага прием на друго лекарство. Лекарят препоръчва Тонзилотрен профилактично при деца, които често боледуват от ангини – по 3 табл. дневно в продължение на 2 месеца. Провеждат се 3 курса годишно с интервал между тях 4 месеца.

Каква е връзката между третата сливица и болката в ушите

Третата сливица често създава неприятности, особено в ранна детска възраст. Претърпява обратно развитие едва към 4 г. При бебетата всяка вирусна инфекция увеличава сливиците, а третата затруднява дишането. Натрупване на секрет от третата сливица е най-големият причинител на ушни инфекции (отит). Евстахиевата тръба е много къса и широка при бебетата и малките деца, затова секретът лесно прониква в нея и я възпалява. Малките се събуждат посред нощ с писък и болка в ухото. Затова пък белите тапи по сливиците, когато няма температура и други симптоми, не са опасни. „Това не е ангина. В гърлото има отпадни вещества – мъртви бактерии, излющени епителни клетки. Те попадат в каналчетата на сливиците и запушват отворите. Изглеждат като бели налепи, но това не се лекува и не е опасно”, пояснява д-р Субев.

упорита кашлица при децата простуда и температура

„В началната фаза прилагам фитопрепарати и хомеопатия”, пояснява д-р Субев. Най-добре е да се заложи на профилактиката. Един от препаратите, доказал положителния си ефект върху имунната система в клинични проучвания, е Шуслерова сол №11 силицея. Може да се приема за укрепване на отбранителните сили на организма – по 1-2 табл. всяка вечер. Друг подходящ за профилактика хомеопатичен препарат е Инфлуцид. Взема се поне един месец, 3 пъти по 1 табл. дневно.

При остри симптоми на настинка и грип дозата е по-интензивна, дава се според възрастта и теглото на детето. За предпазване от вируси може да се ползват още мед (истински, без глюкоза) и продукти с мед, концентриран разтвор от бъзовия храст. Профилактиката е особено важна при деца с хронични проблеми на белия дроб. Тези пациенти зачестяват не само заради вирусите, но и заради замърсената околна среда, в която живеем. „При тях правя профилактика за цялата зима с хомеопатични препарати. Имам добър опит и с коластра. Това са готови имуноглобулини – протеини на имунната система, които подобряват устойчивостта към зарази“, пояснява лекарят.

Миялната унищожава вирусите, но миенето на ръка – не

Основното е да се спазва добра лична хигиена. Повечето вируси се предават по въздушно-капков път или чрез мръсни ръце. Само миенето на ръцете може да намали с 50% вирусните инфекции. Лошото е, че родителите често пускат недоизлекувани деца на ясла или детска градина, тъй като не могат да отсъстват дълго от работа. Те предават вируса лесно на останалите. Заразяването става и с общите оборотни съдове и чаши, които децата ползват в градините. Миялната машина например унищожава почти гарантирано вирусите, понеже загрява чиниите на висока температура. Ако се мият на ръка, заразата остава.

Вирусите се пренасят и с целувки. Д-р Субев предупреждава родителите да не целуват бебето в областта на лицето. Възрастният може да няма никакви симптоми на инфекция, но да пренесе на малкото опасни за него микроби. От друга страна, близък контакт или разговор на близко разстояние по принцип не е опасен.

Ограничавайте времето пред екран на децата

Есента е свързана с повече стрес за децата. Някои тръгват сега за първи път на детска градина или училище. Претоварени са с учене или занимания. Отделят се от човека, който ги е гледал вкъщи. Много деца имат нарушен сън заради превъзбудена нервна система, защото прекарват прекалено много време в училище или пред телевизора, компютъра. Има деца на 2 г., които са с претоварени нерви. „Няма проблем да гледат до две филмчета на ден, но не повече”, коментира д-р Субев.

Той им препоръчва хомеопатични препарати за успокояване. Те не влияят на централната нервна система, а по-скоро на процесите, свързани със спокойствието. „Работя с Киндинорм много отдавна. Преди го използвахме за деца, на които други лекари са препоръчвали тежки лекарства за хиперактивност. Много добра работа върши и като помощно средство при трудно тръгване или смяна на детска градина.

Ефектът е изключително мек. Майките споделят, че детето изобщо не плаче и не създава проблеми. Резултатът настъпва на 3-4-тата седмица. Препаратът се приема в продължение на няколко месеца. Използвал съм го и при деца с тикове, които се появяват заради вътрешно емоционално натоварване,“ допълва д-р Субев.

имунитет деца

Бисквити и вафли – виновни за хормоналния дисбаланс при децата

Децата се нуждаят от три неща за вътрешен баланс: храна, двигателна активност и подходящи добавки. В действителност ядат много захарни неща и продукти с естроген. Един от източниците му – соевият протеин, се слага почти навсякъде в бисквити, вафли и др. Естроген има и в пилешкото месо. „Виждам много момчета с мастопатия на възраст 8-10 г. Те са с характерното естрогенно напълняване – коремче и оформяне на гърдите“, споделя лекарят. Родителите трябва целенасочено да подтикват децата да се движат и спортуват.

Ето и друг съвет – ограничете електромагнитното поле в стаята на бебето. По-малко електроуреди и никакви мобилни устройства там, където то спи! Неподходящата храна е един от основните виновници за проблема с хиперактивните деца, който у нас не е ясно дефиниран. За да се сложи тази диагноза, се използва специален протокол. За попълването му са нужни обучени учители и родители. Психолог отчита точките и прави изводи.

В страната ни няма създадена такава организация. За проблемните деца д-р Субев препоръчва терапия с по-мек и щадящ ефект. В практиката му има и психолог, който трябва да изясни дали е нужен невролог. Такъв допълнителен преглед се налага, когато има различни форми на нарушаване на нервния импулс. Например смущения в когнитивността, нарушаване на психологичния портрет, който трябва да е в в съответствие с възрастта. Понякога само разговорът с родителите е достатъчен, за да се променят нещата.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -