четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли

Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли

Как да отслабна с 3-4 кг за три седмици – този въпрос води много пациенти в аптеката на Антон Вълев, който неотдавна става фармацевт на годината. Наградата се врчва всяка година от Българския фармацевтичен съюз. Като първа стъпка се опитвам да ги накарам да се приемат такива, каквито са, а след това да помислят за генерална промяна в начина си на живот, пояснява подхода си Вълев. Лятото е много подходящо за ново начало в хранителния режим, тъй като има много пресни плодове и зеленчуци. Има обаче някои прости правила, които помагат да се освободим трайно от няколкото досадни килограма.

Големите порции са по-скоро навик, отколкото нужда

Това посочва Вълев. Той препоръчва няколко „трика“. Първо – да хапваме големи обеми лека храна – салати. Те пълнят стомаха с малко калории. Към тях добавяме сирене, кашкавал, за да се получи чувство на засищане. Категорично се избягват въглехидратите, доставени чрез бял хляб. Вместо това можем да хапваме умерено бял ориз. Енергията, доставена от него е по-различна, отколкото в пшеницата. Оризът помага да се избегне хипогликемията (рязкото падане на кръвната захар, което води до пристъп на глад), но не води до затлъстяване. Към тези храни се добавя зехтин или масло от ленено семе. Друго важно правило е да се яде по-често – 5-6 пъти дневно, но не по-късно от 18 часа. Стараем се да се движим повече.

Когато седнем на масата, има основно правило – разделяме храната на две половини, съветва още Вълев. Изяжда се едната половина и се чака 20 минути. Повечето хора тогава установяват, че вече не са гладни. При отслабването може да се включи шуслерова терапия. Тъй като тази „диета“ предвижда приемането на много вода, фармацевтът препоръчва шуслерови соли 8 и 9. Може и сол 5, ако гладът е на нервна почва.

Друг трик за овладяване на апетита е да се пие по чаша топла вода преди хранене. След това човек не може да яде много. С първоначалния прием на вода оводняваме организма и му помагаме да усвои по-добре минералните соли от храната, пояснява Вълев. „Много често гладът, който изпитваме, всъщност е жажда за соли. Когато дадем възможност на пациента да пие вода заедно с храненето повдигаме нивото на солите в кръвта и това води до утоляване. Допълнително през лятото заради терморегулацията е необходимо да се приемат повече течности.

Здравият човек уринира често, а урината трябва да е светла. Ако тя е тъмна, значи има някакъв проблем. Изключение прави само сутрешната урина, която се е събирала по-дълго време. Най-добър диуретичен ефект дават краставиците и пъпешите. Ароматният жълт плод активира отделителната система по-успешно дори от динята, за която се знае, че съдържа много вода. Динята обаче е по-сладка и натоварва организма със захари.

При краставиците за предпочитане са корнишоните. Те не издържат толкова на пръскане, колкото оранжерийните дълги краставици. Освен това корнишоните имат по-голяма повърхност кора и концентрират повече вещества с диуретично действие, които се намират точно под кората“, продължава специалистът.

Запекът, за който обикновено виновен е заседналият начин на живот, е друго състояние, което се повлиява добре с естествени средства през лятото. Тогава крушите задължително трябва да присъстват в менюто. Добре се отразява и шуслерова сол 8, която балансира нивото на течности в организма. Фибри и зелен чай са други две неща, които помагат за добрата чревна перисталтика. Трябва да се пазим от интензивно обезводняване, когато искаме да отслабнем. Много хора се опитват да се спасят от няколко излишни килограма с помощта на слабителни средства и стигат почти до синдром на диария. Загубата на течности през лятото обаче е рискована, защото се губят електролити, предупреждава Вълев. При шуслеровата терапия това означава да се приемат и от 12-те соли. Ако не се вземат адекватни мерки при диарията, рискуваме да натоварим много бъбреците и сърцето.

Свързани теми: Минерални соли помагат при гастрит и киселини

Храните дават по-малко калории, отколкото се смята 

Комбинацията от плодове и готвено натоварва стомаха

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -