четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДиета при висок холестерол - боб, зеленчуци и ядки

Диета при висок холестерол – боб, зеленчуци и ядки

Високият холестерол е проблем, който засяга все повече хора и то не само в напреднала възраст. Мазнините в кръвта често са над препоръчителните стойности и при млади хора, които се хранят с вредни храни и водят заседнал начин на живот. Ако и при вас е установен такъв проблем, трябва да се замислите какво ядете и да промените навиците си, казва д-р Владимир Сугарев, който има кабинет за неконвенционални методи в медицината в 20 ДКЦ в София. Проблемите с холестерола често вървят ръка за ръка с високата кръвна захар и коремното затлъстяване. Състоянието се нарича метаболитен синдром и ако не се вземат мерки, човекът нерядко стига до диабет и други сърдечно-съдови заболявания.

Един от най-достъпните и евтини продукти е белият боб. Ако искате да свалите лошия холестерол, яжте фасул, казва специалистът. В това отношение той има по-добър ефект дори от овесените ядки. Има лечебен свойства, които го правят полезен и при рак на стомаха или на дебелото черво. Бобът съдържа пектин, който абсорбира отровите, тежките метали попаднали в организма, понижава кръвната захар.

Ето и други съвети за здравословно хранене при висок холестерол и проблеми с кръвната захар. Плодовете, суровите зеленчуци, ядките и семената осигуряват белтъчини и ценни хранителни вещества. Зърнените храни, варива (боб, грах, леща и др.) и ядки гарантират вноса на белтъчини в организма. Месото не е чак толкова нужно като ежедневна храна, обяснява д-р Сугарев.

Често пациентите го питат: Кое трябва да се предпочита – прясно или кисело мляко? И двете са добро средство, например срещу рак на стомаха и остеопорозата. Възрастните хора е добре да вечерят с кофичка кисело мляко, съветва лекарят.

Някои хвалят соевото мляко като диетично и здравословно, но така ли е наистина? Повечето соеви добавки, които се използват у нас, не само са от генномодифициран произход, но и се обработват с помощта на токсичен химикал – хексан, който се свързва с репродуктивни проблеми. По време на пости някои хора ползват тофу – соево сирене. Азиатците също го употребяват много, но тяхната соя не е генномодифицирана, заявява д-р Сугарев.

Любими храни в „лошия” списък

Белият хляб и рафинираното брашно предварително са лишени от почти всички витамини, фибри и минерали и важни хранителни вещества. Бялото брашно например се избелва с хлор и се смесва с бромид – два химикала, които се свързват с проблеми на щитовидната жлеза. От белия ориз, подобно на бялото брашно, предварително са извлечени повечето хранителни вещества – триците и кълновете. Хората с диабет или проблеми с кръвната захар трябва да използват кафяв ориз.

Чипсът е лош избор за похапване – напоен е с мазнини. Задушени или печени картофите имат средно по 50-90 ккал на 100 г, докато в 100 г чипс калориите скачат на 550. Картофът е уникален продукт, но когато е правилно приготвен, съветва специалистът. Не случайно северните народи, които го употребяват много в кухнята си, имат по-малко болни от рак на дебелото черво.

В списъка на лошите храни д-р Сугарев слага още пуканките за микровълнова, енергийните блокчета, бялата захар и изкуствените подсладители. Най-дълголетната нация – японците, почти не употребяват захар. Предпочитайте натурални заместители като стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин.

Медът е много полезен продукт

В меда се съдържат 22 от 24 незаменими микроелемента, но трябва да се консумира с мярка, защото има висок гликемичен индекс – 88%. Това означава, че продуктът бързо качва кръвната захар. Най-тревожно е, че излишната захар се превръща в мазнини поради бързата обмяна.

8 причини за хапваме редовно мед

На китайците дължим масовата употреба в наши дни на мононатриев глутамат. Като подобрител на вкуса, той присъства в готовите сухи бульони, подправки и във всички готови колбаси. В големи дози е вреден – действа като невротоксична отрова, която блокира предаването на нервния импулс, посочва лекарят.

Д-р Сугарев често препоръчва детоксикиращи схеми с Шуслерови соли на пациенти, които са се хранили неправилно. Шуслеровите соли са чудесен начин да се подобри храносмилането, да се намали повишената киселинност и да се освободи тялото от токсини. Комбинацията за детокс включва: сол №6 калиев сулфат (5 таблетки сутрин); сол №10 (5 таблетки на обед); сол №9 ( 5 таблетки вечер). Солите изчистват тялото от токсините и му връщат енергията, а №6 има важна роля за стимулирането на чернодробната функция и ускоряване процесите на детокс. Тази програма може да се прави 2-3 пъти през годината за 1 месец, препоръчва д-р Сугарев.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -