четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБезсънието често е заради дефицит на минерали

Безсънието често е заради дефицит на минерали

Древните хора са вярвали, че сънят е връзката с нашата по-висша същност и Бог. По време на сън са правени важни за човечеството открития – Айнщайн установява взаимовръзката между пространството и времето, Менделеев сънува таблицата с химическите елементи, Нилс Бор е видял по време на сън структурата на атома, а Александър Флеминг – на пеницилина.

Затова учените непрекъснато търсят нови отговори на въпроса, какво се случва с нас, когато мозъкът „изключва“. Сега вече знаем, че през нощта цялата информация, събрана от нашите сетива, се преработва от мозъка, за да започнем на чисто новия ден.

Наистина ли сънят преди полунощ е най-полезен

„Това има значение заради природния ритъм, важно е кога заспиваме“, казва д-р Тодор Господинов, един от съучредителите на Институт по приложна психология и физиопрофилактика (на снимката). В практиката си той прилага холистичен подход към човешкото здраве. „Един от моите пациенти е известен учен и преподавател. От години той си ляга в 20 ч, става в 3 ч и работи 4-5 часа доста активно. Необичайно е, но го прави от дълги години и е доста ефективен“, посочва д-р Господинов. За жителите на градовете обаче е доста трудно да си лягат рано, дори през зимата. Изкушения ни държат будни до късно – много кафе през деня, работа на компютъра, телевизия. Разбира се, повечето хора имат ангажименти и трябва да стават рано на другия ден. Лишаваме се от ценни часове на почивка, а това не позволява на нервната система да се възстанови. Преумората е като омагьосан кръг – човек има нужда да спи, но му е все по-трудно да изключи или продължава по навик да стои буден до късно.

За здравето е изключително важно да поддържаме баланс между двата ритъма – сън и бодърстване, работа и почивка. Кога да си лягаме зависи от натоварването, което имаме през деня. Известно е, че германците и швейцарците си лягат много рано. В 20 ч. те са по леглата, затова пък в 8 ч. сутринта вече са на работните си места. „Безсънието е едно от най-разпространените оплаквания в наши дни. Някои от пациентите ми споделят, че от години нямат нормален сън“, посочва д-р Господинов. Не е необходимо да се чака толкова дълго, за да се потърси лекарска помощ. Имаме основание да го направим дори след няколко нощи въртене в леглото.

Безсънието може да настъпи по много причини. Често то се поражда от хронична напрегнатост – тревожност, неспокойствие, двигателно напрежение, мисловно преработване на ситуации от изминалия ден, както и неудобства при заспиване – лошо легло, шум. Съществуват и заболявания, които водят до нарушения в съня – дихателна апнея, психиатрични заболявания, синдром на неспокойните крака и други. Една голяма група причини за безсъние са свързани с циркадните ритми – например работа на смени, пътуване нощем, смяна на часовите зони.

Малко познат е синдромът на закъснялата фаза на съня. Сънят настъпва по-късно, отколкото е желателно, но винаги в един и същи час на денонощието. Човек спи непробудно. Опитите да бъде променен
часът на заспиване са безуспешни. Пациентите са сънливи в сутрешните часове на деня. Причините за този синдром са неизвестни, но се среща обикновено при младежи.

Какво да правим, ако децата не искат да спят в детската градина?

Сънят е важен за спокойствието и малчуганите, които спят добре, нямат проблеми с яденето и се хранят здравословно. И обратно – хиперактивните деца, които имат смущения в съня, обикновено са доста злояди и налитат на бързите закуски и вредните храни. Доказано е, че само една седмица на безсъние води до мутации на 70-80 гени. Ако е за кратко, организмът може да компенсира, но ако това продължи, може да се разболеем.

Качеството на съня е в пряка връзка с хормоналния баланс в организма, изтъква още д-р Господинов. Половите хормони (естроген и тестостерон), щитовидните хормони (тироксин), надбъбречните хормони (кортизол, кортизон, DHEA, СТХ), хипофизните хормони (TSH, окситоцин, пролактин) въздействат на тялото, но също върху мозъка и нервните клетки.

Невротрансмитери пък са вещества, които участват в сложната комуникация между хормоните и нервните клетки. Четири от тях -серотонин, допамин, норепинефрин (норадреналин) и ацетилхолин
имат голямо значение за нормалния ритъм на съня и бодърстването. Серотонинът е най-важният невротрансмитер – недостигът му се свързва с поява на депресия. Дефицитът на серотонин води до нарушения и смущения в съня, а също и до дефицити на допамин, ГАБА и ацетилхолин. Важен е за усвояването на мелатонина – хормона на съня. Ако човек няма достатъчно секреция на серотонин, заспива трудно. Отпуска се, дреме пред телевизора, но не може да заспи истински.

Откъде идват проблемите със серотонина?

Секрецията му е свързана донякъде с излагането на слънчева светлина. Магнезият също е в тясна връзка с продукцията на серотонин. В арабския свят не случайно имат тази традиция вечер да похапват фурми като „хапче за сън“, защото съдържат много от този минерал.
Ацетилхолинът е свързан с дълбокото отпускане, ученето, способността за подреждане и организиране на знанията. Норадреналинът пък е свързан с висока „бойна готовност“, отделя се при стрес от надбъбречните жлези. Контролира баланса сън – бодърстване, вниманието и хранителното поведение.
Ако човек не е качествено буден, не може и да спи качествено, подчертава лекарят. Това са като двете страни на една и съща монета.

За да има равновесие в организма, трябва да се придържаме към природата. Казано иначе – към нормален ритъм на сън и бодърстване. Храната ни също има голямо значение за добрия сън. Тя трябва да съдържа достатъчно витамини и минерали. Безсънието се свързва най-вече с дефицит на калций, калий и магнезий.
„Ако се храним редовно и разнообразно, но все пак не можем да спим, можем да опитаме Шуслеровите соли като първа помощ – съветва д-р Господинов. – Те помагат бързо, защото предлагат лесно усвоими за организма минерали.“

При натрапчиви мисли помага комбинацията на сол №5 калиев фосфат и сол №7. Ако става дума за безпричинно безсъние при възрастни хора – сол №2 и №7. Мъчи ли ни вътрешно безпокойство, при невротични мисли – комбинация от соли №7, №9 натриев фосфат и №11. Трудното заспиване, въпреки умората, се преодолява със сол №3 железен фосфат, №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. При ходене по време на сън се препоръчват соли №2 и №7; а при събуждане след полунощ – соли №2, №7 и №10 натриев сулфат.

Ето и някои примери как да използваме солите при леки нарушения в съня:

• Сол №7 магнезиев фосфат – за релакс на неволевата мускулатура (органите)
• Сол №2 калциев фосфат – за релакс на волевата мускулатура (подбедрици, бицепс, корем и др.)
• Сол №11 силицея – за раздразнените нерви.
По 3 таблетки от всички соли се разтварят във вода като гореща напитка и се пият един час преди лягане. Част от тази напитка се оставя и за през нощта. При събуждане се отпиват отново няколко глътки – улеснява повторното заспиване.

Ето и още съвети от д-р Господинов за качествен сън: Да избягваме приема на алкохол, стимулиращи напитки с кофеин и цигари поне 4 часа преди лягане; да избягваме приема на храна в късните часове преди лягане. Да се опитаме да си лягаме по едно и също време всяка вечер. Не четем, не гледаме телевизия и не работим с компютър в леглото! Важно е да предвидим физически упражнения в ранните сутрешни или следобедни часове на деня. Леглото ни трябва да е удобно, а температурата на въздуха в стаята – около 20 градуса.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -