сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАнгини ни заплашват и през лятото

Ангини ни заплашват и през лятото

Актуализирана на 21 юни 2018 г.

Рязката смяна на температурата в горещи дни може да стане причина за силна простуда. Масово разпространено е мнението, че от ангини боледуваме през есента и зимата. Дъжд, вятър, кихащи, кашлящи колеги в офиса ни заразяват и ние се разболяваме. От една страна, е така, но от друга, в медицината съществува и понятие „летни ангини“.

Резките промени във времето провокират първите симптоми

Медицинската статистика е категорична – ангините са достатъчно разпространени и вероятността да се разболеем през летния сезон никак не е малка. А последиците могат да са сериозни – ревматизъм, увреди на сърцето и бъбреците. Ако ни заболи гърлото, ако преглъщането е трудно през юни-юли, е неразумно да разчитаме, че заболяването ще премине от само себе си. Неприятно е в събота и неделя да ни повалят температура, гърлобол, ставни болки, главоболие – естествени спътници на ангината. И още по-неприятно е да се разболеем по време на дългоочакваното пътуване към морето по време на ваканция в чужбина или при поход в планината.

Още: Подути лимфни възли по шията издават хроничната ангина

Налепите по сливиците невинаги са ангина

Псориазис при децата възниква и след ангина

Пусков фактор за лятната ангина е рязката смяна на температурата. Например навън е горещо и влизаме в магазин с климатик. Навън е 32 градуса, в магазина – 22 градуса. Задържаме се десетина минути, но това често е достатъчно да се разболеем. Или от горещината навън се пъхаме в колата и климатикът в нея приятно и коварно ни охлажда и… се разболяваме от ангина. Или сме се припичали на слънце. Толкова е приятно да се отпуснеш под лъчите! Но от загряването, потенето сме ожаднели и бързо утоляваме жаждата си с ледено изстудена бира или безалкохолна газирана напитка и болестта е готова.

През лятото гнойните процеси се активират

стрептококиВсъщност летните ангини са като зимните, но не мислим за тях. Ако през есента и зимата основен фактор е мръзненето, през лятото към тях предразполагат резките температурни разлики. Още нещо: в условия на прегряващ микроклимат или климат тялото ни е склонно да образува гной.

През горещниците зачестява образуването на циреи, ечемици, абсцеси и други гнойни процеси. Към тях може да причислим и гнойната ангина – инфекциозно заболяване от вирусен или бактериален произход, което засяга лигавицата на фаринкса и околната лимфна тъкан.

Много чест причинител е бетахемолитичният стрептокок (може да причини ревматизъм, да увреди бъбреците и сърцето) и това нерядко е мотив за използване на широкоспектърни антибиотици.

Често началото е внезапно и само понякога се предшества от неразположение, отпадналост, апатия и главоболие. Появяват се студени тръпки и втрисане. Температурата се повишава до и над 39°С. Главоболието се усилва, болните са отпуснати, без апетит. Появяват се болки при преглъщане, отначало едностранни, а след това двустранни. Те прогресивно се засилват и стават спонтанни.

Децата отказват да се хранят поради болки при преглъщане. Езикът е обложен, говорът става гъгнив, появява се лош дъх. Дишането и пулсът се учестяват успоредно с покачването на температурата. Ако се е стигнало до разгъната клинична картина на ангина, най-добре е да се потърси специалист, защото възможните усложнения като синузити, отити и др. са чести, но са възможни и сериозни като ревматизъм, нефрит, сърдечни пороци. До оказване на помощ от специалист или заедно с назначеното от него лечение е добре да се правят компреси и гаргари.

Компрес с извара помага срещу болки в гърлото

компрес с извара за гърлоКомпресът с извара е средство №1 срещу всякакви възпаления. Особено ефективен е при ангина и болки в гърлото. Използва се прясна, несолена извара. Може да се купи от търговската мрежа, а още по-добре да се приготви, като се пресече прясно мляко (с добавяне на лимон, оцет, кисело мляко).

Получената извара се оцежда, за да не се стича по тялото, разпределя се на пласт с дебелина около 1 см върху тензух или марля (може да се ушие и торбичка от марля) и се налага върху възпаления участък. Покрива се с мек найлон, за да се предотврати изпарението и съответно охлаждането на мястото.

Компресът трябва да ляга плътно, прикрепва се с вълнен шал. Силата му е около 8 часа. В по-леки случаи се поставя само вечер няколко поредни дни, при сериозни възпаления се подменя на всеки 8 часа.

Д-р Атанас Михайлов

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -