петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМинералите ключови за победата на имунитета над инфекцията

Минералите ключови за победата на имунитета над инфекцията

Имунитетът трябва да се отглежда като цвете в саксия. Непрекъснато се говори, че трябва да повдигнем имунитета, да го стимулираме, но малцина се замислят, какво означава това. Имунитетът представлява сложна мрежова система, подобно на интернет, казва д-р Мария Папазова, холистичен лекар.

В нея са включени органи като черния и белия дроб, червата, в които има доста клетки на имунната система, белите кръвни клетки и лимфните възли. Участват и две жлези – бурса фабриций и тимусната.

Имунната система не действа като един моментен взрив, както си го представят хората, а по-скоро като плавен щафетен танц, подчертава лекарката. Според фазите на възпалителната реакция се включват различни нейни елементи. Целта е тя да реагира бързо и адекватно, и в крайна сметка да действа устойчиво. Добрата грижа за имунитета ни спестява усложненията като пневмония след боледуване от грип. Ключът към доброто здраве е в изчистването на клетките и на междуклетъчното пространство от фрагменти на умрели клетки. Това е важно, защото впоследствие може да е предпоставка за алергизиране на организма.

Отглеждането на имунитета започва още в утробата на майката. През първите 5-6 години от живота на детето той е още неукрепнал и се нуждае от специални грижи.

Как функционира имунитетът?

Тази голяма „армия“ разполага с различни бойци, които имат специфични задачи – така д-р Папазова описва образно какво се случва след вирусна атака. Част от тях атакуват нахлулите микроорганизми още с попадането им в организма. Втората фаза на инфекцията настъпва часове след първата. Тогава се включва химическата армия на организма – течният хуморален имунитет, за който отговаря групата на В-клетките, обраузвани в бурса фабриций. Те произвеждат различни специфични и неспецифични антитела. Плувайки в кръвта, достигат до „врага“. Действат срещу него със собствени механизми, като целта е да го разтворят или да го променят така, че имунната система да го разпознава.

При всички бебета естествено е по-активен течният хуморален имунитет с В-клетките, който е „женски“. За да укрепнат отбранителните сили на организма, е важно родителите да възпитават и отглеждат правилно детето си, да създават добра атмосфера вкъщи, да не дават без нужда медикаменти, например антибиотик при всяко вдигане на температура, съветва лекарката. Така помагат да се балансира другата страна на имунитета, съдействаме за съзряване на мъжкия имунитет.

Какво е „женски“ и „мъжки“ имунитет

Каквото и да е по пол детето, то се ражда от жена, затова в началото при него доминира „женският“ хуморален имунитет. При създаден дисбаланс, например след неправилна употреба на антибиотици (тоест прилагани много продължително или твърде кратко, а заедно с тях още купища медикаменти, както често се прави на практика) ние същност стимулираме „женския“ имунитет. „Мъжкият“ не се развива правилно.

Това е една от причините детето да развива алергии. Започва да реагира дори на незначителни дразнители с антитела. Дори безвредни вещества от външния свят стават причина да се активира предният фланг на имунитета с клетките убийци, които по принцип се задействат в първите минути на опасност. Когато има насилствено затормозяване на развитието на клетките, активни в „мъжкия“ имунитет, възможно е организмът да си го „върне“ в по-късна възраст. Има риск човекът да развие ревматоиден артрит, склеродермия, хашимото или друго автоимунно заболяване.

Ако неправилното отглеждане на детето е попречило на естествените сили на организма, едва ли антибиотикът ще помогне, смята д-р Папазова. Той е просто още един стрелец в отбора, който обаче завещава на организма остатъчна токсичност. С нея отново трябва да се справя имунната система. По-лесно е, ако й позволим да се развива правилно – да оставим детето да се среща с микроби, да не дезинфекцираме непрекъснато предметите около него. Когато организмът се среща с микроорганизми във всекидневието, това тренира „мъжкия“ имунитет. Не бива да забравяме и за друг възможен риск от безразборната употреба на антибиотиците – влиянието им върху черния дроб. В по-късна възраст се създава предпоставка за затлъстяване и дори рак, смята лекарката.

Хомеопатия и солите на д-р Шуслер могат да помогнат за по-доброто координиране на работата на имунната система. Деликатната им помощ създават условия за главно предаване на щафетата между различните клетки, съдейства за пълноценно изчистване на организма, след като инфекцията премине. „Инфлуцид“ е един от подходящите за тази цел препарати, казва д-р Папазова. За баланс на имунната система е добре от октомври до март да се взема почти непрекъснато „Инфлуцид“ с малки паузи. Той не е просто нещо, което съдейства да се убиват вирусите, а възпитател на имунната система.

Ето и комбинации от Шуслерови соли, препоръчани от д-р Папазова: Добре е майките на малки деца да имат винаги подръка шуслерова сол №2, която е солта на растежа. Трябва да имат в аптечката си още няколко от солите – №3 (ферум фосфорикум), №4 (калиум хлоратум), № 5 (калиум фосфорикум), №6 (калиум сулфурикум), №7 (магнезиум фосфорикум) и №12 (калциум сулфурикум).

Високата температура при вирусни инфекции обикновено предизвиква паника. Не бива обаче винаги да се опитваме да я понижим. Нейната цел е да отвори клетката, за да бъде тя изчистена тя от вируса. Ако даваме непрекъснато хапчета за температура, пречим на организма. Той подновява безпомощните си опити да повиши температурата, за да може клетката да се отвори и нахрани, а токсините да излязат в междуклетъчното пространство.

Може да подмогнем този процес изцяло с Шуслерови соли. Номер 3 се бори с възпаленията, но тя е и учител на „мъжкия имунитет“. Дава оръжие на клетките килъри, докато клетките от втората линия на защитата подготвят химическите си вещества за отбрана. При висока температура трябва да се дава и сол №5, която по принцип се препоръчва при бактериални инфекции. Така пречи на организма да се събудят спящите бактерии, каквито всеки човек носи в организма си.

Този вид лекарства ще действат по-добре, ако се дават в комбинация със солите на д-р Шуслер. Неправилно е схващането, че хомеопатия и традиционна медицина не могат да се съвместяват. Ако искаме имунитетът да победи и организмът да се пребори окончателно с инфекцията, заедно с антибиотика можем да даваме соли №3 и №5, разтворени заедно, по 10 таблетки от всяка, в 300 мл топла вода. Дава се на често през първия ден. Ден-два по-късно се включва паралелно втора комбинация – разтвор със соли №4 и №6. Двата разтвора се редуват.

Солите №3 и №5 подпомагат предния фланг на имунната система. Солите №4 и №6 са за лигавицата. Те се грижат да се произвеждат адекватно тези компоненти на лигавицата, които ще я запазят относително непропусклива и ще я изчистят от белите лепкави секрети. Сол №4 служи, за да се синтезират колаген и еластин – вещества на съединителната тъкан. Сол №6 се дава, за да не хронифицира инфекцията. Нейната компетентност е да изчиства междуклетъчното пространство, да работи в черния дроб и да не се създава гъбична резистентност. Тя е изключително важна – родителите трябва да са наясно, че в края на всяко боледуване трябва да дава сол №6.

Сол №7 също е важна. Тя дава много енергия, участва в мускулните реакции при възпаленията, дава компетентност на имунната система. Също може да се прилага в началото на вирусната инфекция, когато има болки в мускулите, схванат врат.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -