четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДръжките на вратите и климатиците са развъдник на вируси

Дръжките на вратите и климатиците са развъдник на вируси

Слънцето ни радва с топлите си лъчи, но в името на месеца вече има „Р“, което подсказва, че есенните дъждове са близо. С тях застудява и тръгва новата вълна от вируси на настинката и грипа, казва д-р Татяна Ламбова, общопрактикуващ лекар в 12 ДКЦ в жк „Люлин“ – София. При влажен въздух и силен вятър съпротивителните сили на организма намаляват.

Мръсният градски въздух също ни мъчи. Ако се движим сред много хора, има голям риск все някой от тях в момента да е „инкубатор“ на вируси и щедро да ги пръска наоколо с кихане или кашлица. Повечето се предават по въздушно-капков път. Някои от тях – грипни, парагрипни вируси – се разпространяват и при допир. Затова съветът на лекаря е, когато се приберем вкъщи, първо да свалим дрехите, с които сме били навън и да измием ръцете със сапун. Дръжките на вратите в офиса или на публични места, както и климатиците, също са източник на зараза.

Най-уязвими са бебетата и малките деца поради незрялост на имунната система. Когато тръгнат за първи път на ясла или градина, може да боледуват от дихателни инфекции до 10-12 пъти в годината. С потиснат имунитет са бременните, хората в напреднала възраст, с хронични и онкологични заболявания, претърпели операции или тежки травми.

Не всяко разболяване е грип

Обикновено става дума за настинка, но как да я различим от грипа? При простуда температурата се покачва постепенно. При грипа има рязък скок до 38,5-39 градуса. Лягате си здрав, а сутринта се събуждате много болен. Обичайно грипът ни навестява през ноември-декември. „Именно затова сега е точният момент за имунопрофилактика – съветва д-р Ламбова. – Ако сте с уязвим имунитет, направете си противогрипна ваксина. Миналогодишната не върши работа, защото вирусите – грипни, но и парагрипни – много бързо се променят. Имунитетът срещу тях не е траен, а е 6 до 12 месеца.

Има любопитно проучване, което сочи, че противогрипната ваксина дава по-добър ефект, ако се комбинира с хомеопатичния препарат Инфлуцид. Направено е сред деца на възраст 3- 12 г. Едната група получила само ваксина, а другата – ваксина, но и приемали 30 дни Инфлуцид. Установено е, че във втората група боледуват по-рядко, възстановяват се по-бързо. Този подход е чудесен за деца, които често боледуват.“ Добре е да знаем, че вирусите, които причиняват симптоми на настинка, са твърде много – над 100. Затова е напълно възможно да боледуваме многократно през студения сезон, все от различни причинители.

коронавирус

Какво се случва в организма при среща с вирус?

Той попада през носоглътката, кожата или лигавицата на устата или носа. Първите симптоми са зачервяване, затопляне или повишаване на локалната температура, оток, болка и нарушаване на функцията на съответния орган, казва д-р Ламбова. Температурата се покачва. Повишава се пропускливостта на клетките за течности, често има оток. Отговорът на въпроса как имунната система различава своето от чуждото, може да се илюстрира с една притча.

„Имало един богат и силен цар, който отишъл при стар и мъдър равин. Царят поискал да му стане ученик, да остане при него колкото е необходимо и да научи неговата религия. Равинът се съгласил и уверил, че това ще стане лесно и за кратко време. Обяснил същността на своята религия така: Това което за теб е омразно, за другите не е. Всичко останало са подробности! По сходен начин може да бъде формулирана имунологията“, разказва лекарката.

Имунната система се състои от органи, тъкани и произведени в тях клетки: тимусна жлеза, слезка (далак), костен мозък и лимфни възли. Имунитетът пък включва всички механизми за предпазване на организма от вътрешни и външни вредни агенти, защитава организма от тях, ако застрашават генетичната му уникалност. Какво се разбира под „агенти“? Външните са химикали, храни, лекарства, полени, животински пърхот, биологични продукти, например след ухапване от насекоми. Вътрешните „агенти“ са остарели, негодни или мутирали клетки, пояснява д-р Ламбова.

Имунитетът е вроден (естествен) или придобит

За първия: човек се ражда с него, той се предава от майката на плода, чрез коластрата след раждането. Придобитият имунитет се появява по-късно и допълва вродения. Състои се в имунизация или преболедуване. Съединението, което индуцира имунния отговор, се нарича антиген. В придобития имунитет участват три типа клетки.

Първият вид узрява в тимусната жлеза и се наричат Т-клетки, вторият вид узряват в костния мозък – В-клетки. Третият тип са макрофагите, които имат спомагателна роля в имунния отговор. Ето и още малко детайли: макар че имунният отговор произлиза от клетки, той се дели на два типа – хуморален и клетъчен.

Хуморалният се осъществява от серумни антитела – белтъци, секретирани от В-клетките. Антителата са смесица от разновидни имуноглобулини, общо пет вида. Клетъчно обусловеният имунитет се доминира от Т-клетките.

Укрепване на имунитета срещу честото боледуване

грип настинка лечение

Добрата хигиена е задължителна, но е нужно и закаляване. То започва от ранна детска възраст с разходки навън на чист въдух. Има майки, които цяла зима не извеждат децата си, за да не настинат. Но те после са с по-уязвима имунна система, разказва д-р Ламбова. Още от малки трябва да свикваме да къпем децата с по-хладка вода – 37-38 градуса. Ако възрастните понасят студени душове, още по-добре е за здравето.

На помощ на имунопрофилактиката идват хомеопатията и Шуслеровите соли. „Отдавна използвам успешно в практиката си хомеопатичния препарат Инфлуцид, защото има противовирусно действие, стимулира образуването на интерферони – антивирусни протеини. Повишава имунитета, предпазва от заболяване, лекува бързо и ефективно и няма странични ефекти“, посочва д-р Ламбова.

Ако малкото дете тръгва на ясла или детска градина, можем да подсилим имунитета му с помощта на Имунокинд (3 пъти дневно по 1 таблетка). Това хомеопатично лекарство е подходящо за деца от 0 до 6 г. Подобрява калциевата обмяна в ранна детска възраст, укрепва защитата на лигавиците и намалява податливостта към дихателни инфекции, допълва д-р Ламбова.

Най-често използваните при настинка и грип комбинации от Шуслерови соли

Сол №3 железен фосфат е чудесна при възпаления от всякакво естество. Често се справяме само с нея. Трябва да се дава веднага при първите признаци за настинка. Към нея може да се добави сол №5 калиев фосфат, ако има висока температура. И №6 калиев сулфат, ако няма подобрение след 5-6 дни или се появят жълто-зелени секрети.

Сол №7 магнезиев фосфат пък се препоръчва при болки в мускулите и ставите, характерни за грипа и настинката. Магнезиевият фосфат е подходящ също така и при бебешки колики (таблетките се разтварят в малко топла вода). Помага за отпускане и облекчаване при всички видове болка, а за по-лесно заспиване може да се съчетаят сол №7 и сол №11 силицея.

Шуслерови соли №3, 6 и 7 могат да се комбинират с Инфлуцид за профилактика срещу простудни заболявания. Препоръчително е да се вземат по 3 таблетки от всеки препарат дневно поне за месец в началото на есента. При дразнеща кашлица помагат соли №3, №7 и №8. Над 38,5 градуса е редно да приложим и традиционни лекарства, понеже има риск от фебрилен гърч. А ако след третия ден инфекцията не преминава, трябва да се потърси лекар. Тогава може да се наложи и антибиотик.

Меню за здраве

Има храни, които помагат срещу боледуване. Това са всички видове лук, праз, ядките и всякакви местни, сезонни плодове и зеленчуци. С билкови чайове от шипка, липа стопляме тялото и лекуваме настинката. Сокът от малини е известен с ефекта си да понижава температурата. Полезни са още сок или сироп от бъз, богати на витамините С, А, групата В и Е. За да сме здрави, ще ни помогнат още домашно приготвените пилешки или зеленчукови бульони. А полезните задушени зеленчуци може да се консумират в неограничено количество.

Автор Илиана Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -