Добрият холестерол става лош при менопаузата

PRINT
менопауза

Жените в менопауза са изложени на повишен риск от атеросклероза, която води до инфаркти и инсулти. Атеросклерозата засяга артериите, защото ги втвърдява. Водещи причини за болестните промени са високото кръвно, лош холестерол или пушене. Редица изследвания показват, че добрият холестерол (липопротеин с висока плътност) може да защити артериите от атеросклероза, пише Zee News.
Лошата новина е, че по време на менопаузата добрият холестерол губи своите защитни свойства. Това са установили учени от университета в Питсбърг. Причината вероятно се крие в хормонални промени. В новото проучване участвали 225 жени на възраст от 45 до 50 години. В началото всички участници минали на преглед. В този момент те нямали сърдечно-съдовите заболявания.

Проучването показало, че по време на менопаузата повишаването на добрия холестерол в кръвта е свързано с увеличаване на атеросклеротичните плаки. Степента на запушване на кръвоносните съдове от плаката се увеличило пет пъти за 9 г. Така експертите правят извода си, че добрият холестерол при жените в менопауза на практика не ги защитава срещу сърдечно-съдови заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Минерали и билки облекчават симптомите при менопауза 
Какво помага при горещи вълни в менопаузата? 
Билки и терапии при менопауза

Източник: Zee News

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 1    Средно: 1/5]
Подобни статии
    loading...

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *