петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЛешниците свалят холестерола, полезни са и за нервите

Лешниците свалят холестерола, полезни са и за нервите

Лешниците се препоръчват дори ако спазвате диета, въпреки че са богати на мазнини. Заради тях имат и доста калории – в 100 г има около 664 ккал. В сравнение с други видове ядки, те имат повече витамин Е. За щастие, мазнините в лешниците в голямата си част са от полезните ненаситени мастни киселини. 12% от веществата в тях са протеини.

Съдържат и доста минерали – калций, магнезий, фосфор, желязо и цинк. Витамините от групата В са доста добре представени. В тях има още доста фибри и вторични растителни вещества – фитостерини, които са важни за много биохимични процеси в организма. Неслучайно наричат лешниците „храна за нервите“. Полезни са също така за понижаване на лошия холестерол в кръвта. Могат обаче да създадат проблеми на алергичните, тъй като в тях може да се открият полени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Шепа ядки всеки ден пази от рак 

Новата мода в диетите: протеини, но вегетариански

Храни, които ускоряват метаболизма 

Как да отслабна здравословно? 

Произходът на дървото леска е от Европа и Мала Азия. В античността гърците и римляните са ценели лешниците като вкусна и полезна храна. В даден момент са ги използвали дори като лекарство. Лешниците са готови за бране през септември и октомври. Ако се съхраняват с черупката, издържат месеци наред. Най-добре е да се държат на студено и тъмно място. Чистата ядка е най-добре да се консумира бързо. На стайна температура бързо губят хранителните си качества. Има риск и от образуване на плесени.

Ако разполагате със сурови лешници, лесно можете да се освободите от кафявата им кожица. Слагате ги във фурната за 10 минути на 200 градуса. Кожицата се пука и може да бъде отстранена лесно с кърпа. В магазините те често се продават вече обелени. Ядките се използват много често в сладкарството като съставка на торти, кексове и бисквити. От тях се прави още нуга и кремове за мазане с шоколад. Добавят ги още в салати, сос песто и други сосове. Олиото от лешници е чудесна съставка за дресинг.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -