четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗдравни медиатори ще агитират ромите да ходят на лекар

Здравни медиатори ще агитират ромите да ходят на лекар

Още 40 души ще бъдат обучени за здравни медиатори от преподаватели във Факултета по обществено здраве към МУ-София, медицински специалисти и представители на неправителствения сектор. Днес учебната година бе открита в Аулата на Военномедицинска академия. Oбучението на здравните медиатори се подкрепя от фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“ и е част от активностите по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“.

Здравните медиатори играят важна роля в комуникацията с малцинствата, където хората рядко ходят на лекар и по принцип не ваксинират децата си. Това бе основна причина през лятото на 2010 г. в България да избухне епидемия от морбили, която засегна около 250 хил. души и взе 24 жертви.

„Имаме много сериозни партньори в лицето на частния и неправителствен сектор и ще продължаваме да подкрепяме устойчиви проекти, свързани с изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020), която бе приета в началото на месеца. Днес мога да потвърдя, че партньорите ни се увеличават, което ме кара да вярвам, че след като толкова много хора мислят и работят в една и съща посока, то резултатите ще дойдат още по-бързо и ще са още по-впечатляващи“, поясни Росица Иванова – секретар на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.

„Моделът на здравното медиаторство съществува в България от около десет години, но през последните две години се забелязва неговият сериозен подем. Радвам се, че институциите, частният сектор и медицинските специалисти допринесоха за това да разполагаме с един много сериозен инструмент в комуникацията между уязвимите групи от етнически произход и здравната система“, заяви проф. Ивайло Търнев – председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“. Той допълни, че този модел се оценява високо не само в България, но и в други държави на ЕС, които имат желанието да внедрят опита ни в тази посока.

Новите попълнения сред здравните медиатори са избрани чрез конкурс, проведен в общината. Изисква се завършено средно образование, принадлежност към общността, в която ще работят, добро познаване на проблемите на съответната етническа общността, владеене на езика в нея. След преминаване на обучението те ще работят по различни здравни проекти за ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести, за да се намали  детската смъртност. Фокусът е върху уязвимите групи от ромски произход. Медиаторите ще подпомагат Регионални здравни инспекции, джипита и общини за провежданите от тях кампании в сферата на здравеопазването.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -