петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗадължителните ваксини у нас - срещу 11 тежки заразни болести

Задължителните ваксини у нас – срещу 11 тежки заразни болести

Ваксините са единственият надежден начин за профилактика на опасни заразни заболявания. Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит).

Това припомниха експерти по повод Европейската имунизационна седмица. Тя се отбелязва в страните членки от ЕС като израз на последователната европейска политика за превенция чрез ваксинация. В рамките на седмицата (24-30 април) за 11-ти път 53 държави в Европа ще осъществят редица активности, които целят да информират и ангажират основните целеви групи под призива „Ваксините действат!“.

Инициативата е стартирана и се координира от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (WHO Europe) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и се отбелязва от всички страни-членки на ЕС за постигане на имунизационните цели, заложени в Европейския план за действие по ваксините 2015-2020.

За да се постигне добър контрол на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (>95%). Ако това покритие падне, има предпоставки за епидемично разпро­странение на съответната зараза. Кои са задължителните ваксини, можете да видите тук.

10 млн. деца умират всяка година по света, повече от болести, за които има ваксина

Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са в следствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите.

„Европейската имунизационна седмица поставя фокуса върху повишаване на имунизационния обхват сред  хората, с цел създаване на колективен имунитет срещу социално-значимите заразни заболявания. На фона на съществения прогрес в контрола на ваксино-предотвратимите заболявания през последните пет години ясно се забелязва задържане и дори намаляване на обхвата за първи път от няколко десетилетия. Трябва непрекъснато да поддържаме яснота в общественото съзнание за важността на имунизациите за нашето здраве“, заяви д-р Сузана Джейкъб, директор на Европейското регионално бюро на СЗО.

Дори да нямате личен лекар, може да се имунизирате в РЗИ

За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове.

У нас съществуват и две национални програми за препоръчителни имунизации – Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020) и Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (2017-2021). Те осигуряват безплатна имунизация за съответните целеви групи – срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст и срещу ротавирусни инфекции за всички деца от 6-седмична до горна възраст, според кратката характеристика на ваксината. Ротавирусната ваксина е единствената у нас, приемана през устата.

В България се прилагат и други препоръчителни имунизации, които се извършват срещу заплащане от пациента. Те се разделят в няколко категории:

  • Ваксини от групата на задължителните, когато се прилагат на възрастови групи, различни от указаните в календара;
  • Ваксини от групата на целевите (срещу бяс, кримска-конго хеморагична треска и коремен тиф), когато се прилагат на лица, извън посочените в календара случаи;
  • Ваксини, които са разрешени за употреба в страната, но на този етап не са включени в групата на задължителните.Част от тях се отнасят само за неголеми групи лица с медицински показания за профилактична имунизация срещу определена инфекция, а други са предназначени да защитават особено уязвими спрямо дадената инфекция възрастови групи от населението. Такива например са ваксините за грип, хепатит А и др.

Имунизация на деца

– Децата под 5-годишна възраст попадат в особено висок риск от развитие на усложнения или дори фатален край при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксина. Ваксините, включени в имунизационния календар на всяка държава, дават възможно най-добрата защита на децата и то, когато най-много се нуждаят от нея.

– Блокирайки по-нататъшното разпространение на болестта, ваксинираните деца помагат в защитата и на децата около тях. Това включва братя и сестри, които са твърде млади, за да бъдат ваксинирани, съученици със специални здравни нужди и възрастните баби и дядовци.

– Имунизирайки децата срещу хепатит В през първата им година на живот и срещу HPV в ранните юношески години, ще ги предпазим от бъдещо развитието на някои онкологични заболявания.

– Имунизирайки децата срещу патогени, причиняващи пневмония, помагаме да се намали употребата на антибиотици и по този начин намаляваме и заплахата от развитие на антимикробна резистентност.

– Новата препоръчителна ротавирусна ваксина, която стартира в началото на 2017 г., осигурява безплатно ваксиниране на всички деца от 6-седмична до горна възраст, съгласно кратката характеристика на ваксината с цел да намали значително честотата на острите гастроентерити при кърмачетата.

Имунизация на подрастващи

– Ваксинирането не е само за деца. Реимунизациите и HPV ваксината продължават в юношеството и защитават децата и в бъдеще.

– Имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш може да намалее с течение на времето и реимунизации с комбинираната ваксина (дифтерия / тетанус / коклюш) е  необходимо да се поставя по време на юношеството и отново в зряла възраст.

– Ранното юношество (9-13-годишна възраст) е препоръчителното време за прилагане на ваксина срещу човешки папиломавирус (HPV), което помага за предпазване от рак на шийката на матката и други свързани с HPV заболявания. HPV е широко разпространен вирус, предаван по полов път, а ракът на маточната шийка е водеща причина за смърт сред жените. HPV ваксината, приложена преди първата сексуална активност на човек, е първата стъпка в цялостната профилактика на рака на маточната шийка.

– Юношеството е времето, в което може да наваксате с всички ваксини срещу болестите, които са опасни за всяка възраст, в това число морбили, рубеола, тетанус, дифтерия и менингит. Жените трябва да са особено запознати с риска от заразяване с рубеола на нероденото дете и да са сигурни, че ще получат ваксина срещу рубеола, преди да забременеят.

Имунизация на възрастни

– Ваксините предлагат защита за всички възрасти. Посредством  ваксинациите  защитавате себе си и околните от развитие на сериозни и потенциално фатални заболявания.

– Много хора, без да го осъзнават, са податливи на морбили и други заболявания, предотвратими от ваксини. Имунизационните календари са се разширили с течение на времето и на много от възрастните не са били предлагани наличните днес ваксини.

– Действието на някои от ваксините отслабва с течение на времето. Реимунизациите за дифтерия и тетанус в зряла възраст са необходими за осигуряване на защита през целия живот.

– Няколко ваксини се препоръчват за групи с особено висок риск поради тяхната възраст, професия, начин на живот или здравословен статус. Това включва ваксинация срещу грип, коклюш и тетанус за бременни жени; ваксинация срещу грип и в някои страни херпес Зостер за възрастни пациенти; ваксинация срещу хепатит В и менингококи за здравни работници, изложени на риск от заразяване.

– Здрави възрастни, носители на заболявания, могат да ги предадат на други по-податливи лица като бебета, имунокомпрометирани хора и възрастни над 65 години, като по този начин ги излагат на особено висок риск от усложнения.

– Ако не сме напълно имунизирани по действащия имунизационен календар или не сме сигурни в имунизационния си статус, трябва да се посъветваме с нашия лекар за това кои са подходящите ваксини.

Имунизация на здравни работници

Здравните работници са изложени на риск от заразяване с болести, които могат да предадат на пациентите си. Световната здравна организация съветва всички заети в здравния сектор:

  • Да бъдат напълно имунизирани срещу морбили, рубеола и полиомиелит;
  • Да получават годишна ваксина срещу сезонния грип;
  • Да правят реимунизация за дифтерия на всеки 10 години;
  • Да се ваксинират срещу хепатит B и менингококови бактерии, в случаи че са изложени на подобни.

– Посредством редовна ваксинация, здравните работници демонстрират на своите пациенти колко е важно да си ваксиниран.

– Отношението на изпълнителя на здравни услуги към ваксинацията оказва силно влияние върху вземането на решения от пациента/родителя. Лекарите, медицинските сестри и акушерките играят жизненоважна роля в съветването на пациентите си за ползата и важността на ваксините.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -