петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСайт разказва лични истории на хора, получили дарени органи

Сайт разказва лични истории на хора, получили дарени органи

Нова интернет страница информира за донорството и трансплантациите. Платформата www.badidonor.bg е създадена в рамките на стартиралата в Югоизточна Европа кампания за повишаване на осведомеността за ползите от донорството. Тя се провежда в България, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватия под надслов „Какво ви вдъхновява да дарите“ и е инициирана от Астелас Фарма.

У нас кампанията се провежда с подкрепата на Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерство на здравеопазването. Основната ѝ цел е да информира и мотивира хората за значимостта на донорството за спасяването на човешки животи. Образователната й страна е представена в интернет страницата www.badidonor.bg, където може да се намери подробна информация за трансплантационната медицина, нейната история, правни и етични проблеми. Сайтът разказва и лични истории на хора, получили органи от анонимни донори и шанс за нов живот.

На интернет страницата могат да се намерят данни и от доклада на Евротрансплант за 2014 г. Те сочат, че 50 000 души в Европа чакат за трансплантация, а всеки ден умират по 12 души, чакайки за трансплантация. Според данните, 35% от пациентите в листата на чакащите губят живота си преди да се намери донор. Всяка година на континента се регистрират 2000 донора, а трансплантираните органи са 7000.

Средното време за чакане за трансплантация на бъбрек е приблизително 43 месеца, за сърце – 15 месеца, за бял дроб – 12 месеца и половина, за черен дроб – 13 месеца и за панкреас – 12 месеца.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -