петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПроверяват лекарства за хепатит С, може да активират хепатит В

Проверяват лекарства за хепатит С, може да активират хепатит В

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна преразглеждане на лекарствата, известни като директно действащи антивирусни средства, използвани за лечение на хроничен (дългосрочен) хепатит С, съобщава нашата Агенция по лекарствата на сайта си. Вирусът на хепатит C причинява инфекция, която засяга черния дроб.

Директно действащите антивирусни средства (Daklinza, Exviera, Harvoni, Olysio, Sovaldi и Viekirax) са важни лекарства за лечение на хроничен хепатит С и могат да бъдат използвани самостоятелно, без комбинация с интерферони, които се понасят не толкова добре от организма. Доскоро интерфероните бяха част от схемите за лечение на хепатит С. Известно е, че те въздействат и на двата хепатитни вируси – B и C, които могат да присъстват едновременно в организма при някои пациенти.

Преразглеждането се налага заради съобщения за реактивиране на хепатит B при пациенти, които са били заразени и с двата вируса – на хепатит B и C, и които са лекувани за хепатит С с директно действащи антивирусни средства. Реактивация на хепатит B има тогава, когато неактивната инфекция с хепатит B при определен пациент се превръща отново в активна форма на инфекция.

Предстои EMA да оцени степента на възможността за реактивация на хепатит B сред пациентите, лекувани с директно действащи антивирусни средства за хепатит С и това дали са необходими някакви мерки за оптимизиране на това лечение. Докато прегледът е в ход, пациентите трябва да се обръщат към своя лекуващ лекар или фармацевт, ако имат някакви въпроси или притеснения. В ЕС са одобрени следните директно действащи антивирусни средства за лечение на хроничен хепатит С: Daklinza (даклатасвир), Exviera (дасабувир), Harvoni (софосбувир/ледипасвир), Olysio (симепревир), Sovaldi (софосбувир) и Viekirax (омбитасвир/паритапревир/ритонавир). Те блокираат действието на протеини във вируса на хепатит C, които са от съществено значение за възпроизвеждането на нови вируси.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -