вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМинистър Ананиев обеща качествени здравни грижи и в малките болници

Министър Ананиев обеща качествени здравни грижи и в малките болници

Здравният министър Кирил Ананиев обеща да използва всяка възможност за икономии в бюджета на МЗ, за да могат да се повишат средствата, които общинските лечебни заведения получават по Методиката за субсидирането им всяка година. Допълнително в рамките на преговорите с Българския лекарски съюз по новия рамков договор ще се преразгледат подробно алгоритмите по клиничните пътеки. Там също ще се търсят възможности за промяна. Това бе съобщено след приключила среща между министър Ананиев и представители на Сдружението на общинските болници в България. Сдружението пое ангажимент да предостави на МЗ своята експертиза при актуализацията на медицинските стандарти.

МЗ: Достъп до здравни грижи и в най-отдалечените райони

Министър Ананиев беше категоричен, че решението на проблема с тежкото финансово състояние на общинските болници е свързан с оптимизиране на дейността им. Не става ясно обаче какво се има предвид под термина „оптимизиране“. От години в министерството се въртят различни концепции. Някои от тях предвиждат пациентите да получават на място само базисни услуги плюс спешен център. Тези идеи през годините обаче срещнаха сериозна съпротива. Причината е, че общинските болници изпълняват до голяма степен и социални услуги, като вършат някои обикновени медицински дейности за болни и самотни възрастни хора, за които няма кой друг да се погрижи. А и опасенията са, че свиването на дейността е свързано със съкращаване на медицински персонал.

Обещанието на министър Ананиев, че МЗ ще предоставя качествена медицинска помощ и достъп до здравни услуги и в най-отдалечените райони на страната в момента стои още на теория. И най-добрите пожелания трябва да бъдат обезпечени с ресурс – оборудване, кадри и достатъчно финансиране.

Анализът на общинските болници е готов

Иначе Ананиев заяви: „Искаме да имаме здравеопазване в цялата страна и по тази причина сме готови да съдействаме, така че мерките, които ще се предприемат, да бъдат ефективни и да гарантират качествено здравеопазване.“ Екипът на здравното министерство има ясна представа за състоянието на общинските болници и е готов да предостави експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения.

В МЗ бяха обсъдени добре известните проблеми на общинските болници – недостигът на кадри и апаратура, ниските възнаграждения, медицинските стандарти и т.н. Здравният министър поясни, че в момента за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички разумни становища, които постъпят в МЗ.

Това няма да остане единствената среща на екипа на МЗ с общинските болници. В понеделник предстои втора среща, в която ще се включат и от НЗОК. Очаква се на нея да бъдат набелязани конкретни мерки за подпомагане на общинското здравеопазване.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -