петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНови препоръки за популярно лекарство при диабет

Нови препоръки за популярно лекарство при диабет

Метформин – едно от най-използваните за диабет лекарства, вече ще може да се използва и при пациенти, които имат някакви бъбречни увреждания. Това става ясно от ново съобщение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), публикувано на сайта на българската агенция по лекарствата. Метформин се използва заедно с хранителен и двигателен режим, за да се подобри контрола на нивата на кръвната захар.

Досега в листовката са се съдържали по-строго дефинирани противопоказания. Сега от ЕМА правят заключението, че метформин- съдържащите лекарствени продукти вече могат да бъдат прилагани при пациенти с нарушена бъбречна функция (GFR [скорост на очистване през бъбреците ] = 30-59 ml/min) за лечение на захарен диабет тип 2. Листовките на лекарствата с метформин (те се продават под различни търговски имена, най-популярното е Глюкофаж) ще бъдат актуализирани с новата информация за дозиране, проследяване и предпазни мерки при пациенти с намалена бъбречна функция.

Все пак от ЕМА предупреждават, че метформин може да повиши риска от рядко срещано, но сериозно усложнение, наречено лактатна ацидоза. То се развива, когато естествено продуцираната млечна киселина се натрупва в кръвта по-бързо, отколкото може да бъде отстранена. Досегашната продуктова информация гласи, че метформин не бива да бъде прилаган при пациенти с нарушена бъбречна функция, тъй като се смята, че тези пациенти са по-високо рискови за развитие на лактатна ацидоза. При тях лекарството не се излъчва достатъчно ефективно от бъбреците.

След преглед на научна литература, клинични данни, епидемиологични проучвания и клинични ръководства, ЕМА направи заключението, че употребата на метформин може да има благоприятен ефект за популацията от пациенти с умерено намалена бъбречна функция. Ясните препоръки при дозиране и наблюдение преди и по време на лечението целят да бъде намален всеки възможен повишен риск при тези пациенти. Противопоказанието при пациенти със силно намалена бъбречна функция (GFR по-малко от 30 ml/min) ще остане в сила.

Дехидратацията при диабет повишава риска от усложнения

Метформин се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства, заедно с хранителен и двигателен режим, за лечение на захарен диабет тип 2. Дозировката на метформин трябва да бъде адаптирана в зависимост от бъбречната функция на пациента. Тези лекарствени продукти не бива да бъдат прилагани при пациенти със силно намалена бъбречна функция (GFR по-малко от 30 ml/min). При пациенти със само умерено намалена бъбречна функция рискът може да бъде сведен до минимум чрез внимателно дозиране и наблюдение, което ще позволи на тези пациенти да се възползват от благоприятните ефекти, от тези лекарства.

Обезводняването (дехидратация – значителна загуба на телесни течности) повишава риска от лактатна ацидоза. Ако страдате от тежко повръщане, диария или висока температура, ако сте изложени на горещина или пиете по-малко течности от обикновено може да се обезводните. В тези случаи преустановете приема на метформин за кратък период от време и се консултирайте с лекар.

Кои лекарства в ЕС съдържат метформин

Лекарствени продукти, съдържащи метформин се употребяват в ЕС от 60-те години на 20 век, маркетирани под търговско име Glucophage и др. Следните лекарствени продукти, съдържащи комбинации на метформин с други лекарствени вещества за лечение на диабет са разрешени по централизирана процедура от ЕМА: пиоглитазон/ метформин (Competact, Glubrava), дапаглифлозин/ метформин (Ebymect, Xigduo), ситаглиптип/ метформин (Efficib, Janumet, Ristfor, Velmetia), линаглиптин/ метформин (Jentadueto), саксаглиптин/ метформин (Komboglyze), алоглиптин/ метформин (Vipdomet), канаглифлозин/ метформин (Vokanamet), вилдаглиптин/ метформин (Eucreas, Icandra, Zomarist) и емпаглифлозин/ метформин (Synjardy). В допълнение, комбинацията глибенкламид/ метформин (Glucovance) е разрешена по национална процедура.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -