петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМизерията в Пирогов трогна министър Петров, дават пари за ремонт

Мизерията в Пирогов трогна министър Петров, дават пари за ремонт

Мизерията в някои клиники на „Пирогов“ трогна здравния министър Николай Петров, който лично инспектира условията, в които се лекуват пациентите на единствения у нас спешен национален институт. В болницата на народа се лекуват едни от най-тежките случаи в страната, работят водещи специалисти, но в отчайващо нехигиенични условия.

Пирогов ремонт

Въпреки че напливът към „Пирогов“ е огромен, през последните години бюджетът, който се планира като лимит, постоянно беше орязван. Липсата на адекватно отношение на държавата към лечебното заведение, което е от стратегическо значение за националната сигурност, е сериозна причина за неудовлетвореността на лекарите там.

След визитата министър Петров е поел ангажимент да се осигурят достатъчно средства, за да започне поетапен ремонт на клиниките по кардиология и вътрешни болести в УМБАЛСМ „Пирогов“. Той лични инспектира състоянието на клиниките, които са едни от най-старите в лечебното заведение. Не са ремонтирани десетки години.

От 10 г. „Пирогов“ се моли на властта да отпусне пари за спешен ремонт

Покривът тече, стаите са препълнени с пациенти, по стените има мухъл. Така изглеждат част от помещенията в кардиологичната клиниката на Пирого. В нея има 44 легла, 20 лекари, 44 сестри и 14 санитари. Има идеен проект за ремонт и преустройство на клиниките, който възлиза на 2 300 000 лв. От 10 г. се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но до момента няма реакция, коментира проф. Мария Миланова. Тя е координатор на специализирания терапевтичен комплекс, част от който са клиниката по кардиология и клиниката по вътрешни болести.

pirogov_miseria4

Според здравния министър важното е в случая да се види какви средства ще бъдат отпуснати за капиталови разходи на министерството на здравеопазването за 2018 г., както и колко ще струва всеки един етап от ремонта. По думите му идеята е до средата на следващата година да се пристъпи към реални ремонтни дейности.

Министър Николай Петров провери и до къде е стигнал ремонтът на детските отделения, който се очаква да приключи в близките дни.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -