петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛинейката идва до 30 минути в цяла България от 2018 г.

Линейката идва до 30 минути в цяла България от 2018 г.

До пролетта на 2018 г. всички българи  трябва да имат достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути. Това предвижда мащабен проект – инвестиции в системата на „Бърза помощ“, съобщават от Министерството на здравеопазването.

В този срок трябва да бъде завършено строителството на всички нови Центрове за спешна помощ в страната. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г., по който държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на този сектор.

Инвестицията ще бъде разпределена за 76 изцяло ново строителство на спешни медицински центрове, 6 за дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, 155 за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради. Подготвителният етап на проекта вече приключва и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март 2017 г. трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите.

Инвестицията е разделена на 27 лота в цялата страна, което ще позволи проектът да се осъществи с максимална скорост и ще предотврати възможността обжалвания в някои от случаите да забавят реализирането на целия проект. Освен за строителство и ремонт, голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника. Ще бъдат закупени и устройства за телемедицина (които дават възможност за консултация с болници от дистанция). Очаква се доставката на 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура. Министър Москов смята, че ремонтите на някои от филиалите и спешните центрове да завършат още до края на следващата година.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -