четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата ще плаща за нова терапия при хепатит С

Касата ще плаща за нова терапия при хепатит С

Пациентите с хепатит С вече ще могат да се лекуват с нова генерация лекарствени продукти. НЗОК ще започне да плаща новата терапевтична схема от 1 март тази година, съобщават от пресцентъра на касата. Днес Надзорният съвет е приел „Изисквания на НЗОК при провеждане на лечение на болни с хроничен вирусен С хепатит“. Инфектирането с хепатити B и С става по кръвен път, чрез различни манипулации, по сексуален път, чрез татуировки, използване на общи тоалетни принадлежности. Инкубационният период на вирусните хепатити е от 30 до 90 дни, но може да варира.

 С актуализация на Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък са включени лекарствени продукти с нови международни непатентни наименования за  провеждане на лечение на хронична HCV инфекция с директно действащи антивирусни средства (ДДАС) при болни над 18-годишна възраст.

Поради високата първоначална цена на тези лекарствени продукти, по силата на Наредба №10, бяха проведени допълнителни преговори за предоставяне на допълнителни отстъпки, в резултат на които стойността на курс лечение бе значимо снижена. Съгласно клиничните проучвания и данни, процентът на излекувани пациенти при този вид терапия се повишава с близо 30% спрямо досега провежданата терапия.  В общия случай лечението е с продължителност 3 месеца, при 12 месеца при сега съществуващите терапевтични схеми. Пациентите се считат практически за излекувани след приключване на курса на лечение, за разлика от досега, когато се налага многократно повтаряне на лечебен курс.

Заложените критерии са в пълно съответствие с утвърдените от Европейската Агенция кратки характеристики на лекарствените продукти, както и с актуалния Европейски и Национален консенсус за лечение на хронични вирусни хепатити. При осигуряването на новите терапии е предвидена възможност за довършване на терапевтичния курс на пациентите, започнали лечение по старите схеми, както и за единични случаи, неподходящи за лечение с ДДАС, с което се гарантира цялостно обхващане на всички възможни случаи при болните с  хроничен вирусен „С“ хепатит.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -