петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаИзтеглят от България по финансови причини три важни медикамента без аналог

Изтеглят от България по финансови причини три важни медикамента без аналог

Три медикамента се изтеглят от българския пазар, въпреки че за тях няма точни заместители. Причината е прекален финансов натиск от прилагането на сложна нормативна уредба за определянето на цените на лекарствата, която изисква сравняването с най-ниските цени в няколко други държави. Само че в другите страни цените играят както надолу, така и нагоре, а у нас се допуска само движение надолу. Този подход се определя само за лекарствата, за които здравната каса плаща някакъв процент или напълно. Така за някои от най-евтините лекарства в даден момент става нерентабилно да се продават у нас. Освен другото България е много малък и не особено значителен от глобална гледна точка местен пазар. За този ефект експерти от фармацевтичния бранш предупреждаваха отдавна.

Ето и медикаментите, които се изтеглят от България. Официалните съобщения са на сайта на ИАЛ.

Първият е транксен (Tranxene 5 mg hard capsules x 30), съдържащ активното вещество potassium clorazepate. Притежателят на разрешението за употреба – Санофи-Авентис България ЕООД, е уведомил Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), че от месец март 2016 г. постоянно преустановява продажбите на територията на България, става ясно от сайта на ИАЛ.

Терапевтичните показания са лечение на тежки и/или силно изразени симптоми на безпокойство; профилактика и лечение на delirium tremens и други симптоми при абстинентни състояния при алкохолизъм. Проверка на ИАЛ в края на юни установи, че у нас няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт, съдържащ активното вещество potassium clorazepate.

Второто лекарство, което напуска България, е расилез. Притежателят на разрешението за употреба – Novartis Europharma Limited, е уведомил ИАЛ, че от 01 април 2016 г. постоянно преустановява продажбите на територията на Р. България на лекарствения продукт Rasilez HCT 300 mg/12.5 mg film-coated tablets x 14, съдържащ активните вещества aliskiren и hydrochlorothiazide. Препаратът се използва за лечение на есенциална хипертония при възрастни. Проверка на ИАЛ установи, че у нас няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт съдържащ активните вещества aliskiren и hydrochlorothiazide.

Третият медикамент, който се изтегля от България по финансови причини, е дакарбазин и се използва за лечение на тумори. От Тева Фармасютикълс България са уведомили ИАЛ, че от 01.11.2016 г. постоянно преустановява продажбите на територията на Р. Българияна лекарствения продукт DACARBAZIN TEVA 200 mg powder for solution for injection x 10, съдържащ активното вещество Dacarbazine.

Терапевтичните показания са за лечение на малигнен меланом, Хочкинов лимфом, саркоми на меките тъкани. Дакарбазин се прилага както самостоятелно, така и в комбинирани химиотерапевтични схеми, включващи доксоробицин, блеомицин, винкристин, винбластин, циклофосфамид, преднизон, цисплатин и 5-флуороурацил. И в този случай няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт, съдържащ активното вещество Dacarbazine.

Свързани публикации

1 коментар

  1. В коя държава може да се намери транксен в близост до България и с каква рецепта?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -