петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБезплатна ваксина за ротавируси тръгва от 2017 г.

Безплатна ваксина за ротавируси тръгва от 2017 г.

Министерство на здравеопазването е приело Програмата за превенция на ротавирусните инфекции, която предвижда безплатно предоставяне на ваксината на онези деца, чиито родители пожелаят това. Информацията бе съобщена от Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК, на кръгла маса по проблемите на ваксинопрофилактиката в парламента.

Имунизацията срещу ротавируси ще е препоръчителна, а не задължителна. Програмата ще се задейства едва след гласуването й в Министерски съвет, което трябва да осигури и съответното финансиране. Най-вероятно ще се запази бюджетът от 2 млн. лв. годишно, който беше предвиден по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка и даваше възможност на родителите на 12-годишните момичета да ваксинират безплатно децата си срещу най-опасните за рак папилома вируси. Тъй като парите не се усвояват напълно, вероятно с този бюджет ще се покрият и разходите на ваксината срещу ротавируси. Това коментира д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ.

Ротавирусите водят до шок от дехидратация при бебетата

Ротавирусната инфекция се отличава с водниста диария, която продължава 7 до 10 дни. Заболяването е еквивалент на холерата в детска възраст, казва доц. Атанас Мангъров. Протича тежко, нерядко се стига до постъпване в болница през спешното отделение. Годишно в България загиват по около 10 деца след инфекция с ротавируси. Диарията води до шок в организма на бебето от дехидратация. Обикновено засегнати са съвсем малки деца до 1-2 г.

За лечение отиват много повече пари, тъй като досега за профилактиката не се прави достатъчно, коментира Иванка Кръстева. Досега само от едната ваксина по Програмата за профилактика на рака на маточната шийка касата е спестила 665 хил. лв. за 3 г., допълни тя.

Здравните медиатори имат заслуга приобщаване на малцинствата

Благодарение на мрежата от здравни медиатори значително се е подобрило ваксиналното покритие сред малцинствата, стана ясно още на кръглата маса. Медиаторите са служители на общините, като основната им задача е да служат като посредници между здравните власти и ромите, тъй като владеят езика и са близки до културата им. Помагат им за достъп до медицински услуги и ги убеждават да ваксинират децата си. Програмата се осъществява с финансовата подкрепа на фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн (GSK).

Изглежда странно да учиш някого да използва сапун в 21-и век, но такава е реалността, разказа Николаос Ксидиас, изпълнителен директор на GSK. Бях емоционално развълнуван, когато през лятото имах възможност да видя как се работи с ромската общност в Бяла Слатина, допълни той. Благодарение на работата на здравните медиатори стъпка по стъпка се подобрява здравната култура и достъпа до медицински грижи в тези общности. Експертите припомниха епидемията от морбили през 2010 г. Тогава близо 250 000 души се разболяха, а 24 души, предимно деца от ромските общности, починаха.

Моделът на здравните медиатори е признат за успешен в ЕС, отличен е със специална награда като иновативен проект в здравеопазването. Българският пример е въведен още в три страни, където имат проблеми с малцинствата – Унгария, Словакия и Румъния.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -