вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБаркод сменя хартиената рецепта от 2014 г.

Баркод сменя хартиената рецепта от 2014 г.

Лекарствата, за които касата плаща напълно или частично, ще бъдат изписвани на електронна рецепта от 1 януари 2014 г. Това съобщи д-р Пламен Цеков ден, преди да бъде освободен от поста управител на НЗОК с решение на парламента. Електронната рецепта ще съкрати значително времето за обработката в аптеката и получаване на лекарствата от страна на пациентите, допълни инж. Петя Маринова, началник на отдела за информационно обслужване в НЗОК.

Технологичната платформа е готова и би могла да стартира в най-кратки срокове. За да се случи това обаче, е необходима актуализация и на съществущата нормативна база. Причината е, че данните са информация от личен характер в най-висока степен и се нуждаят от пълна защита.

Информацията, която се съдържа в рецептата – лекарства и дози, ще бъде кодирана в баркод. Пациентът го получава разпечатан, но ако забрави хартиения документ, информацията може да се открие онлайн и в пациентското му досие. Фармацевтът няма да въвежда на ръка в компютъра всички необходими данни, които НЗОК изисква за отчитането на медикаментите от реимбурсния списък. Достатъчно е само да „прочете“ рецептата с четеца на касата. Така времето за обработка на рецептата ще се сведе до минимум. Това се отнася обаче само до медикаментите, за които НЗОК плаща. Ако лекарят изпише например лекарство за кръвно, заплащано от касата, и други две – например болкоуспокояващо или за кашлица, които пациентът плаща сам, ще бъдат издадени две рецепти – едната представлява баркод, а другата – обикновена хартиена.

Електронната рецепта ще премахне висенето пред кабинети за подновяване на протоколите за някои хронично болни. Приемането на предписаните медикаменти за някои от тях е през целия живот, затова в края на годината системата може автоматично да подновява протокола, без да се налага пациентът да се явява пред лекар, поясни д-р Цеков. Електронната рецепта струва на НЗОК 200 000 лв. за 2013 г.

Лекарите от доболничната помощ и аптеките няма да доплащат нищо. Авторите на софтуера, с който те работят, ще предложат безплатна актуализация. Новата система за изписване на лекарства ще бъде истински ефективна, ако всички лекари се включат. Ще бъдат предложени нормативни промени, за да стане участието им задължително.

Като начало електронната рецепта ще обхване само медикаментите, изписвани по здравна каса. Софтуерните специалисти, разработвали системата, са предвидили в перспектива включването в информационния масив на всички видове лекарства и продукти, продавани в аптеките. За да бъдат обхванати и те в електронната рецепта, трябва да има единен код за лекарствените продукти у нас. В момента цари информационен хаос – всеки дистрибутор или ведомство ползва своя кодова система.

СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -