четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политика10 бебета годишно умират у нас от ротавируси

10 бебета годишно умират у нас от ротавируси

Министерство на здравеопазването е отхвърлило предложена програма, която предвижда ваксината срещу ротавируси да се предоставя безплатно на родителите, които желаят да я поставят на детето, съобщи доц. Атанас Мангъров от столичната инфекциозна болница.

Сега препаратът е включен в препоръчителния имунизационен календар, но майките плащат по около 300 лв. за дозите. Програмата беше предложена и разработена от водещи специалисти по инфекциозни болести. Идеята беше тя да действа на подобен принцип като програмата за имунизация срещу папилома вируси.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диарията от ротавируси заплашва бебето с шок от дехидратация 
Подозират ротавируси, че водят до автоимунен диабет 
Имунитетът срещу ротавирусите се изработва чак след третото преболедуване

Най-уязвими са кърмачетата до 12 месеца

Годишно в България около 10 деца загиват от ротавирусни инфекции. Всяка година се хоспитализират 20 000 малки деца с остри диарии, поне половината се дължат на ротавируси, поясни доц. Мангъров. Заболяването протича доста тежко, защото трае 7-10 дни, през които бебетата се обезводняват.

В момента за ротавируси се ваксинират едва около 1500 бебета годишно. За сравнение годишно се раждат около 62 000 бебета. Ако искаме да има истинска защита на малките, трябва да се постигне поне 70% покритие с ваксината срещу ротавируси. Това ще спести немалко пари на държавата. Статистики от други държави в ЕС и САЩ сочат, че след въвеждането на задължителната имунизация броят на хоспитализациите заради остри диарии е намалял с над 90%.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -