Медът – ефективно оръжие срещу гъбички

PRINT
honig

Медът се оказа ефективно оръжие срещу патогенни гъбички, които причиняват тежки инфекции при уязвими пациенти. Това съобщават британски учени, цитирани от Sciencedaily. Терапевтичните свойства на меда са познати още от древността, но сега са намерени нови доказателства за ползите от употребата му чрез няколко експеримента.

Учените използвали различни концентрации на меда за производство на химически реактивни молекули, съдържащи кислород. Така се установила ефективната доза за убиване на гъбички, които се срещат по растенията и в почвата.

Дори малки концентрации на специално култивиран биологично активен мед Surgihoney оказвали значителен ефект върху разцепването на клетъчните стени на гъбичките, което разкрива огромен потенциал в разработването на нови методи за лечение на пациенти, сочи проучването. Може да се прилага при хронични инфекции като например трудно зарастващи рани, които са 60-80% от всички инфекциозни заболявания при хората. В раната се развиват гъбички, което е пряко следствие от употребата на антибиотици с широк спектър.

Дългото време, необходимо за лечението на тези рани е заради образуването на биофилм – тънък слой от микроорганизми, плътно свързани заедно, който се натрупва върху повърхността на раната. Учените демонстрирали способността на меда да разрушава този биофилм, като по този начин ускорява процеса на оздравяване. Природният продукт се оказал по-мощен дори от някои противогъбични средства.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 5    Средно: 4.4/5]
Подобни статии
    loading...

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *