Треперене и зрителни нарушения издават множествената склероза

PRINT
множествена склероза

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което се характеризира с пръснато множествено засягане предимно на бялото вещество на главния и гръбначния мозък. Огнищата на увреждане, т.нар. плаки на демиелинизация, с течение на времето се уплътняват („склерозират“) – оттук и името на заболяването. Имунната система на организма разрушава миелина, който обгръща нервните влакна и позволява бързо провеждане на нервните импулси.

В резултат на демиелинизацията се нарушават редица функции на нервната система – двигателна активност, ходене, говорене, равновесие, координация и точност, на движенията, усещания, зрение, памет, емоции и др. Типичните случаи протичат през първите години с пристъпи и ремисии, но с течение на времето възстановяването е все по-непълно и след години се стига до значителна инвалидизация в част от случаите. Честотата на заболяването е най-висока сред европеидната раса и много ниска в азиатските и африканските страни и някои етнически групи като ескимоси, индианци, европейски цигани. Началото на болестта е в ранната зряла възраст, но се среща и в детска и напреднала възраст. От множествена склероза жените боледуват два-три пъти по-често. Поради засягането на различни части на главния мозък, малкия мозък, мозъчния ствол, зрителните нерви и гръбначния мозък симптомите при множествена склероза са многообразни при развитите форми на заболяването.

При първите пристъпи симптомите обаче може да са проява само от едно огнище на увреда – т.нар. клинично изолиран синдром. В тези случаи поставянето на диагнозата е по-трудно и е необходимо изключване и на други заболявания с подобни прояви. Началните симптоми не-винаги са характерни, те обикновено са преходни и често пациентите не се обръщат към лекаря. Едва при следващ пристъп и при внимателно интервю с пациента се уточняват тези първи прояви. Най-честите начални симптоми са промени в усещанията като изтръпване, чувство на студенина или топлина, намалена осезаемост, болезнени и неприятни усещания в ръцете, краката или лицето. Около 1/3 от пациентите усещат изтръпване, подобно на“ протичащ електричен ток, разпространяващ се по гърба надолу към крайниците при навеждане на главата напред. По-рядко се наблюдават пристъп на болка и повишена чувствителност на кожата в областта на лицето, приличащи на тригеминална невралгия. Засягането на двигателните функции води до намаление на мускулната сила, до повишение на мускулния тонус и до нарушение на равновесието и координацията. Намаление на мускулната сила в началото по-често в долните крайници води до затруднение в походката, обикновено с единия крак. В други случаи мускулната слабост обхваща и горните крайници.

Много рядко мускулната слабост се наблюдава в мимическите мускули, което води до изкривяване на лицето. С напредването на заболяването слабостта в крайниците прогресира, добавя се и т.нар. мускулна еластичност (вкочаненост, скованост) и с течение на времето се стига до различна степен на инвалидизация – така към 10-ата година 1/3 от пациентите се нуждаят от едностранна помощ при ходене, а при прогресивната форма на заболяването 1/2 от пациентите към 5-а година достигат тази степен на ограничена подвижност. Двигателните функции се влошават и поради нарушението на равновесието и на координацията (точността) на движенията. Типични симптоми са нестабилност, залитане при стоеж и при ходене, замаяност, световъртеж, неточност и треперене при целенасочени движенията с ръцете, недобро артикулиране при говорене. В резултат се нарушава ежедневното функциониране като ходене, хранене, писане, говорене, обличане и др.

Има форми на заболяването, при които треперенето е водещ симптом. Зрителните нарушения често са начален симптом и поне 50% от болните са прекарали неврит (възпаление) на зрителния нерв. Засягането му се проявява с намаление на зрението особено на цветното зрение в едното око или в част от зрителното поле. Зрителните нарушения се предшестват или съпровождат от болка при движение на засегнатото око. След прекаран неврит на зрителния нерв 30% от пациентите в следващите години развиват множествена склероза. Други нарушения са двойно виждане, нарушение на координираното насочване на погледа с изоставане на едното око и с неволно трептене на другото. Нарушава се и дейността тазовите резервоари, като уриниране, дефекация и сексуални функции. Тези смущения оказват влияние върху хигиенните навици и социалното функциониране. Наблюдава се увеличена честота и неотложност при уриниране, затруднения при започването, изпускане, усещане на незавършеност и задръжка на урина с опасност от вторични инфекции.

При мъжете много чести са еректилната дисфункция и нарушенията в еякулацията. Настъпват нарушения и в емоциите с развитие на депресия, емоционална нестабилност, лесна уморяемост. Нарушават се и познавателните функции със засягане на краткосрочната памет, дефицит на вниманието. Тези прояви се влошават и от стреса, загубата на работа, неспособността за шофиране, ограниченията в социалния живот и трудовата активност. Множествената склероза е трудна за диагностициране в началото поради разнообразието и преходността на симптомите и приликата с други заболявания. За улесняване на диагностицирането са създадени критерии за сигурност на диагнозата, които изискват наличие на определени клинични симптоми, откриване на типични демиелинизиращи плаки при ядрено-магнитна томография, изследване на ликвора (гръбначномозъчната течност) и на провеждането на нервните импулси (предизвикани потенциали).

Доц. д-р Олга Григорова, Клиника по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“

Свързани теми: Доказаха, че солта обърква имунната система

Ново лекарство за множествена склероза вече се покрива от касата

Лекарство за рак помага и при множествена склероза

Лекият световъртеж може да е със сериозни последици – тумор или инсулт

ЮНИ: Вируси могат да отключат множествена склероза

СНИМКА: ТК

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 17    Средно: 3.2/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *