Оперират катаракта по нов метод – факоемулсификация

PRINT
преглед катаракта глаукома

13 пациенти с диагностицирана напреднала катаракта оперира д-р Алек Топов – началник на отделението по Офталмология на МБАЛ „Токуда Болница София“ съвместно с колегите си от Очно отделение на Университетската болница в гр. Щип, Македония. Оперативните интервенции вече ще се извършват на регулярна база в рамките на проект за трансгранично сътрудничество между японската болница в България и Министерството на здравеопазването на Република Македония, който предвижда интензивен обмен на опит между български и македонски лекари.

Пациентите бяха оперирани чрез съвременния метод „факоемулсификация“, чрез който катарактата се раздробява и отстранява напълно от засегното око. Благодарение на методите на микрохирургията и уменията на очните лекари новата очна леща се поставя през изключително малък разрез (под 2,5 мм), след което новата мека леща се въвежда и сама заема мястото си. Операцията е щадяща за пациентите, а възстановителният период е минимално кратък.

В рамките на своята визита д-р Топов се срещна с министъра на здравеопазването на Македония Никола Тодоров, който наблюдава операциите на катаракта в реално време и изрази подкрепата си към програмата за обмяна на опит с гост-лекари от МБАЛ „Токуда Болница София“.

Токуда Болница беше първото лечебно заведение в страната, което въведе програма за обучение на място на лекари- специалисти, медицински сестри и лаборанти, работещи в болници в Република Македония. До момента над 50 здравни специалисти са преминали обучение за повишаване на квалификацията във всички отделения на МБАЛ „Токуда Болница София“. 

Свързани теми:

СНИМКА: АРХИВ

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 1    Средно: 5/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *