Бучка в гърдата? Без паника, едва ли е рак

PRINT
ginekolog

Ако жената открие бучка в гърдите си, изпада в паника, защото веднага мисли,че е рак. Девет от десет подобни находки обаче се оказват напълно безобидни, казва д-р Катрин Шведлер, началник на центъра за гърдата към университетската женска клиника във Франкфурт на Майн. Въпреки това тя съветва веднага да се потърси мнението на гинеколог за изясняване на случая. Обикновено се оказва, че бучката е киста или фиброаденом. Кистата е мехурче, пълно с течност. Подобни кухи образувания се срещат при 50-60% от жените със зърниста тъкан на млечните жлези. Мехурчетата са големи едва 2-4 мм и обикновено не създават никакви оплаквания.

В редки случаи те нарастват и са болезнени при натиск. Тогава лекарят може да извади със спринцовка съдържанието на мехурчето и проблемът е решен, обяснява д-р Маркус Хан от университетската женска клиника в Тюбинген. Пункцията е почти безболезнена и става под контрола на ултразвук. За по-сигурно течността се дава за анализ на патолог.

Кисти се образуват най-често между 30 и 50 г., когато при дадена жена се наблюдава дисбаланс на хормоните естроген и гестаген. Благоприятен е периодът в началото на менопаузата. Влияние на хормоните („адено“ означава жлеза) има и при фиброаденомите. Те се усещат при опипване и са с големина 1-2 см. Представляват втвърдена съединителна тъкан или тъкан на жлезите. Възелчето е обло и гладко. Границите му са ясни на усещане и лесно се мести. Появява се най-често при жени на 20-40 г. Подобно на кистите и фиброаденомите се появяват по няколко наведнъж, понякога и в двете гърди. Диагностицират се с ултразвук. Накрая за по-сигурно се взема и биопсия. Ако резултатите покажат, че образуванието е безобидно, достатъчно е жената да посещава редовно лекаря – веднъж на 6 месеца, за да следи дали то няма да нарастне. Операция се налага, само ако възелчетата се уголемят много в рамките на 6 месеца. В Германия прилагат и т.нар. вакуумна биопсия. При нея съдържанието на фиброаденома се изтегля с помощта на куха игла. Премахването на бучката помага и да се уталожат страховете на жената. В центъра за изследване на гърдата в Тюбинген лекуват по този начин и големи фиброаденоми.

Редовната проверка на бюста за твърди образувания е много важно, подчертават лекарите. Колкото по-добре познава гърдите си една жена, толкова по-лесно ще забележи евентуална промяна в тъканите. Най-доброто време за проверка са дните преди месечния цикъл. Обикновено тогава тъканта на жлезите увеличава обема си поради отлагането на вода в нея и е по-лесно да се открият дори малки бучки. BZ

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 35    Средно: 3.7/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *