четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛюбопитни факти за белия дроб

Любопитни факти за белия дроб

Белият дроб на човека се формира до 25-годишна възраст, като за обема му най-голямо значение имат физическата активност и балансираното хранене. Това обясни пред журналисти на семинар в Правец д-р Александър Симидчиев , пулмолог от София. Когато човек стане на 40 г. започва бавна загуба на неговите функции – с около 30 мл обем на година.

Регресът при пушачите настъпва три пъти по-бързо

При пушачите този регрес настъпва около три пъти по-бързо – с 80 мл на година. Загубените тъкани на този важен орган не се възстановяват. Добрата новина за пушачи и хора, работещи в среда с вредни за дихателната система вещества, е, че загубата на бял дроб може да бъде забавена съществено, ако външните условия бъдат променени. Трябва и да се спортува. Силовите тренировки нямат значение за белия дроб, за него по-важни са спортове като бягане и плуване, свързани с интензивно дишане и разгъване на органа.

Белият дроб е изключително чувствителен към влиянията на околната среда, поясни д-р Симидчиев. Многобройните му разклонения завършват с алвеоли, които са общо 600 млн. в двете му половини. Разгънатата му площ е 80 кв. М., а дихателните пътища са дълги общо 2400 км. Те обаче са нагънати и затова се побират без проблем в гръдния кош.

Алвеолите са единственият вътрешен орган, който контактува с околната среда – през тяхната мембрана става обмена на кислород, който постъпва в кръвта, и на въглероден двуокис, който се издишва. Можете да си представите каква огромна работа върши белият дроб – за денонощие правим около 22 000 вдишвания и през него минава около 9000 м3 въздух.

Как се установява стареенето на белия дроб

Белият дроб старее, затова особено хората от рискови групи – пушачи, работещи в запрашена среда (включително хлебари) или с роднини, боледували от хронично белодробно заболяване, трябва периодично да правят измерване на дишането си със спирометрия.

Методът е прост и надежден – вдишва се с пълни гърди и след това се издишва в тръбичка към измервателен апарат, който отчита обема на белите дробове. Резултатът се изчислява съотнесен към ръста и килограмите. Достатъчно е подобно измерване да се прави през 10 г., за да стане ясно дали конкретният човек има проблем, съветва д-р Симидчиев.

Свързани теми:

Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

Как да лекуваме детския бронхит?

Болест на белия дроб води до инсулт или инфаркт

За ХОББ са виновни не само цигарите, има и ген

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. на 18 годишна възраст мие отстранен 4аст от белия дроб след катастрофа казахами че до 25 години расте и ще се вастанови

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -