четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВредно ли е четенето в тоалетната?

Вредно ли е четенето в тоалетната?

При много хора е навик да вземат нещо за четене в тоалетната. Какви са последиците за здравето от заседяването там, обясняват уролог, психолог и гастроентеролог. Тоалетната за мнозина е място за усамотение и отпускане, казва д-р Волфганг Бюман, уролог и говорител на Германския съюз на уролозите.

Там няма телефон и никой не ги закача. Четенето допринася за разпускането. Комбинацията от двете неща усилва усещането за спокойствие. От психологическа гледна точка нищо лошо, обяснява психологът Михаел Тил от Хамбург. Гастроентерологът проф. Александър Херолд от Манхайм обаче е на друго мнение. Човек трябва да отиде до тоалетната когато наистина има нужда, посочва той. Тогава нормално нещата приключват за 3 до 5 минути. За четящите в тоалетната обаче това време не е достатъчно.

Когато сядаме върху тоалетната чиния, задните части провисват, обяснява специалистът. Създалият се натиск, както и евентуалното подсъзнателно притискане може да напълни хемороидите с кръв. Много хора не знаят, че всеки човек има хемороидална тъкан. Тя отговаря за финото затваряне на ануса, например за контрол върху изпускането на газове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Британците често подремват на работа, даже и в тоалетната
Телефоните са 10 пъти по-мръсни от тоалетната, заразяват ни
Ужасни тоалетни в училище карат децата да се стискат, сочи проучване
Сваляйте капака на тоалетната, иначе заразите плъзват

Оплакванията от хемороиди се появяват, когато хемороидите се възпалят и уголемят. Когато задните части висят във въздуха твърде дълго, това може да провокира смъкване дори на тазовото дъно или на пикочния мехур. Не и при 25-годишните, които спортуват, но ако в продължение на 20 г. следваме навика си да се застояваме в тоалетната с четиво, може да забележим нещо, казва гастроентерологът.

Продължителното седене на чинията е рисков фактор, който можем лесно да коригираме. Другите неща, които влияят, са възрастта, наднорменото тегло и минали раждания.

Много пациенти ме питат къде тогава да си четат вестника, разказва проф. Херолд. Тогава той ги съветва да приключат бързо с основната задача в тоалетната, а после да разпускат на дивана с вестник в ръка.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -