петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАнтибиотик лекува напълно инфекции, пренасяни от кърлежи

Антибиотик лекува напълно инфекции, пренасяни от кърлежи

Антибиотици лекуват без остатък кърлежови инфекции, но преди това трябва да се направи изследване на кръв, обясни проф. Тодор Кантарджиев, микробиолог и директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Всеки сам може да се научи да си вади кърлежа, както е било винаги, казва той. Не е задължително да го прави лекар. Заради обилните дъждове тази година много хора се оплакват, че са ухапани от кърлеж. Ето какво трябва да знае всеки, за да си спести усложненията.

Как да действаме след ухапване от кърлеж

Важното е да се спазват няколко условия. Взема се памук, напоен със спирт или йод, за да се дезинфекцира мястото. Кърлежът трябва да се хване с пинсета под коремчето, а също и да се внимава да не се скъса хоботчето. Дори ако то се скъса, не е станало нищо страшно. С нагрята или дезинфекцирана игла се изважда хоботчето, след което задължително се почиства мястото.

Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж

Ако ухапването от кърлеж е станало на място, където има вероятност да той е носител на опасни бактерии, например в парка, добре е да се обърнете към личния лекар. Прецени ли той, че има голям риск от зараза, дава антибиотик. Ако кърлежът е бил под 24 часа на тялото, вероятността да пренесе заболяване е много малка. Може обаче да се вземе еднократно антибиотик, казва проф. Кантарджиев. При по-дълъг престой на паразита, антибиотик се взема в продължение на поне 3 дни.

Десетина бактериални инфекции се пренасят от кърлежите. Паразитите се срещат там,, където има много неокосена трева. Често падат от кучета, затова бездомните животни допринасят за разпространението им.

Серологично изследване на кръвта за доказване на някаква кърлежова болест може да се направи не по-рано от 20 дни след ухапването. „Грешка е, ако веднага се отиде в лаборатория. Има частни кабинети, които вземат парите на хората и бият инжекция за тетанус. Не е ясно защо точно такъв препарат. Ваксина за тетанус се слага само, ако има дълбока рана, замърсена с почва. След ухапване от кърлеж тя не носи никаква полза“, коментира микробиологът.

При доказване на инфекция от кърлеж се дава антибиотик

Докаже ли се кърлежова инфекция с изследване, тя се лекува с антибиотик. Терапията обаче трябва да се назначи от квалифициран лекар. Обикновено те са от групата на тетрациклините за възрастни. Те са най-ефективни и са евтини. За деца се дават антибиотици от групата макролиди. Ако се докажат антитела на борелия (лаймска болест), може да се назначи и пеницилин.

Микробът на лаймската болест приличал на сифилиса по няколко неща. И при двете се изследва серум за наличие на антитила, и при двете заболявания стадиите са три. Първи и втори стадий на лаймската болест се лекуват, без да остане каквато и да е последица, уверява проф. Кантарджиев. В последния трети стадий антибиотиците могат да спрат инфекцията, но не могат да върнат неврологичните увреди, унищожената мозъчна тъкан. Ако човекът е получил парализа, тя остава.

Наличието на антитела може да остане и след курса на лечение. Тогава отново квалифициран лекар трябва да даде съвет. Някои доктори неправилно преценявали остатъка от антитела и назначавали ненужни 4-5 курса на лечение. Това било груба медицинска грешка.

Не мажете с олио кърлежа, той повръща на кожата

В Националния център по заразни и паразитни болести се намира Националната референтна лаборатория, където може да се даде кръв за изследване. Тя се ръководи от доц. Ива Христова. Здравната каса не плаща за този тип изследвания, но цената не е висока – около 30 лв. В паразитологичния кабинет пък дават съвет на хората как сами да извадят кърлежа. Всеки може да потърси съвет. Срещу заплащане пък го вадят на място. Лабораторията в Националния център е акредитирана от Европейския съюз и гарантира за резултатите си.

„Има случаи, когато болните обикалят какви ли не лекари, докато се разбере, че виновна за състоянието им е кърлежова инфекция. Викаха ме като консултант в Александровска болница, младо момче беше с пареза на крайниците, където първопричината беше именно тази“, поясни проф. Кантарджиев.

Лаймската болест може да засегне ставите или лицев нерв

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации

2 коментара

  1. Не е ясно защо, при условие че всеки е подложен на риска да бъде ухапав на кърлеж, когато това се случи, на пациента му се налага да заплаща прегледа, изследванията и лечението, при условие, че е здравно осигурен. Така, в семейството ми има случай на открита лаймска болест, но това ни струва около 80 лв. Защо?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -