сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеС лазер хвърляте очилата дори при диоптър -13

С лазер хвърляте очилата дори при диоптър -13

Много пациенти търсят помощта ни в клиниката „Св. Николай Чудотворец“ във Варна едва когато загубят почти напълно зрението с едното око. Това разказа д-р Пламен Хубанов, който е и собственик на лазерния център. Благодарение на новите технологии iLASIK процедурата е бърза и безболезнена за пациента, при това с отличен резултат. Корекцията на зрението – късогледство, далекогледство или астигматизъм, се прави от компютър с прецизност до микрони. Изчисленията са въз основа на „очен отпечатък“, който се взема с предварителна диагностика на друг лазерен апарат.

Първо се прави миниатюрен разрез – „капаче“, през което се прави iLASIK корекцията. В очите на пациента се слагат специални капки, така че той не усеща никаква болка. Предимствата на лазерните технологии са огромни, обяснява д-р Хубанов. Пациентът си тръгва без превръзка. Техниката, с която той работи във Варна, се използва и в НАСА за проверка и корекция на зрението на астронавтите.

Много са признателните пациенти, на които той е помогнал да захвърлят очилата. „Носех очила от 4-годишна възраст. Като дете ми направиха операция, но резултатът бе нулев. Диоптрите ми продължиха да нарастват и стигнаха до -11 и -13. На практика не виждах без очила“, разказва Кичка П. Когато в клиниката „Св. Николай Чудотворец“ й обещали, че ще коригират зрението й до нула, тя отначало не повярвала. Изчела доста литература по въпроса, ходила на място да огледа клиниката и останала впечатлена от съвременната апаратура и професионалното поведение на персонала. Разбрала, че ще бъде първата пациентка в България с лещата на Каше, но идеята да прогледне така я завладяла, че решила да се оперира без колебание. Още на следващия ден след операцията, когато свалили превръзките, установила, че вижда на 100% без очила. „Сега с голяма наслада правя неща, които преди операцията бяха предизвикателство за мен – да се гримирам, да виждам очите си в огледалото“, не крие радостта си Кичка.

Вероятно поради икономическата криза, но и защото здравната каса не поема разходите за консумативите, много пациенти идват със запуснато нелекувано заболяване и в тежък стадий, констатира д-р Хубанов. Друга причина е, че хората не знаят колко много са напреднали технологиите през последните години като прецизност и безопасност. При нас се оперират известни личности, артисти и певци. В моята фамилия офталмологията е традиция. Баба и баща ми са очни лекари, а дъщеря ми също“, разказва офталмологът. Той оперира във Варна, но пътува често до Плевен и Горна Оряховица, където също лекува пациенти.

Водещата причина за ослепяване е пердето (катаракта). При него обаче лечението е най-благоприятно, защото процесът е обратим. Слагат се изкуствени импланти и след операцията пациентите казват, че са „прогледнали“ и са много щастливи. За глаукомата също има голям избор на импланти. Те напълно решават проблема, защото се включват винаги, когато се повиши налягането.

Годишно у нас се оперират до около 30 000 пациенти с катаракта. 3500-4000 минават през клиниката „Св. Николай Чудотворец“ във Варна. Пациентите с глаукома не усещат заболяването в началния стадий и идват с вече увредени зрителни нерви. Макулната дегенерация също постепенно води до ослепяване. За нея има медикаменти, но те няма как да върнат част от зрението, което вече е загубено. Диабетната ретинопатия е четвъртото очно заболяване, което води до слепота. Пациентите със захарна болест също търсели доста късно помощ. При по-ранни стадии можело да се използват лазерни апарати. На пето място са рефракционните аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -