четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКръвното е причина за плаката в съдовете

Кръвното е причина за плаката в съдовете

Българите знаят малко за вредите, които високото кръвно нанася на организма. Не търсят медицинска помощ дори при обезпокоителни сигнали и не се лекуват според съвременните стандарти, констатира проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. Един от рисковите показатели за сърцето е обиколката на талията, но само един на 70 души я знае. Ако тя е над 80 см при жените и над 90 см при мъжете, опасността нараства.

Всеки трети с кръвно не знае, че е болен

проф. Светла ТорбоваХората предпочитали да пият някакви хранителни добавки, а не доказани и проверени лекарства. Самолечението е изключително опасно, предупреди проф. Торбова. Хипертониците у нас са близо 2 млн. души, като до 30% от тях изобщо не знаят, че са болни. Не случайно наричат високото кръвно тихият убиец – то идва без симптоми. Понякога хората усещат главоболие, но го отдават на други причини – тревоги или стрес. Само преглед при лекар може да разкрие истината.

Ако човек живее с кръвно, без да го лекува, има реален риск да се стигне до инсулт или инфаркт. С течение на годините то уврежда непоправимо кръвоносните съдове. Тъй като налягането е по-високо, стената им задебелява. Това е защитна реакция. Сърцето като помпа реагира по същия начин – и то задебелява. Влошава се качеството на работата му, защото неговата мускулна маса се увеличава и то се нуждае от по-интензивно хранене, отколкото могат да му доставят кръвоносните съдове. Това несъответствие може да доведе до исхемични прояви – умора и слабост.

Главоболие и световъртеж – симптоми на високо кръвно

От кръвното съдовете задебеляват

тромб тромбоза съсирване на кръвтаСъщото се случва и с мозъчните съдове и те задебеляват. Такъв съд вече е некачествен, има нарушена вътрешна повърхност на ендотелните клетки, казва кардиоложката. Това означава, че той не е гладък, а активно привлича клетки от кръвта, липиди и образува плаки. Натрупа ли се фиброзна плака, нейната шапка лесно може да се откъсне. Последицата е кръвоизлив, тромб, запушване и спиране на кръвооросяването в този сегмент. За пациента това означава да претърпи инфаркт или инсулт.

Когато кръвното вече се диагностицира, обикновено вече има такова задебеляване на сърцето или съдовете. Затова хипертонията се разглежда като болест на съдовете и сърцето, каза още проф. Торбова. Кръвното е само един признак на болестта. За съжаление общопрактикуващите лекари, които са на първа линия в контактите с пациентите, не са винаги добре подготвени. Затова много пациенти отиват късно или изобщо не стигат до кардиолог. Само един от петима българи получава съвременно лечение на хипертонията. В Европа процентът е средно 30-40.

Аспиринът – ползи и рискове

лекарства лечениеЗа профилактика на сърдечносъдови заболявания масово се препоръчват малки дози аспирин. В последните години обаче се трупат проучвания, които сочат, че той трябва да се препоръчва по-предпазливо. Ролята му за вторична профилактика е голяма. А за първична – когато няма инфаркт или инсулт, ролята му не е достатъчно добре очертана и трябва да се прецени внимателно балансът полза-риск.

Ако има риск от кървене, не трябва да се прилага, съветва проф. Торбова. Не бива да се прилага и ако не е добре контролирана хипертонията, защото тогава рискът от кървене бил много висок.

В цял свят аспиринът заема много високо място при вторичната профилактика. Дава се на 90% от пациентите, прекарали сърдечносъдов инцидент. Статините са доста по-рядко използвани, въпреки че според специалистите от лигата по хипертония те са доста по-безопасни, а и с много повече ползи. От аспирина тя била само една – намалява се образуването на тромби.

Учени излязоха с нови препоръки за употреба на аспирина

Как действат статините

Статините намаляват стесняващите кръвоносните съдове липиди и имат директно действие, което подобрява функцията на съдовете , особено при опасност от мозъчни инсулти. Тези предимства не се осъзнавали достатъчно дори от лекарите. Тази група лекарства не просто сваля лошия холестерол, но и влияе благоприятно върху стената на съдовете.

Спекулации са твърденията, че тези лекарства водят до лошо представяне в леглото. Съвременните медикамети нямат такъв ефект. Даже е точно обратното – по своя механизъм на действие те имат защитен за съдовете ефект, разширяват ги. За секса е важно пенисът трябва да бъде кръвоснабден.

Статините имат положителен ефект, свързан с азотния окис. Той изключително важен, съдоразширяващ елемент, но с много кратко съществуване. Статините и много медикаменти срещу кръвно спомагат за образуването на азотен окис в организма. Ако не успеят да подобрят, в никакъв случай няма да влошат положението.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -