вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧервенокосите са по-застрашени от паркинсон

Червенокосите са по-застрашени от паркинсон

Хората с червена коса са изправени пред по-голям риск да се разболеят от паркинсон, съобщава британският в. „Дейли мейл“. Цитира се публикация на болницата в Масачузетс. Според медиците в лечебното заведение пациентите с Паркинсон имат по-нисък риск за всички ракови заболявания освен меланом. Вярно е и обратното – пациентите с меланом са с висок риск за паркинсон.

Виновен е ген, който увеличава вероятността от рак на кожата. Оказва се, че генетичната мутация (MC1R), която е отговорна за червения цвят на косата и прави кожата по-чувствителна към UV радиацията, засяга и определени химикали в мозъка.

С годините, когато човек остарява, мутацията MC1R ограничава количеството на допамина, който се освобождава в определени части на мозъка. Допаминът е важен не само за доброто настроение, но и за неутрализиране на токсини, които водят до болестта на Паркинсон.

Обща генетична мутация при паркинсон и меланом

Анализът на двете болести паркинсон и меланом довел учените до откритието на генетичната мутация. При мишки с ген, свързан с предразположение към меланом,  се констатитарл намален брой неврони, които произвеждат допамин. С възрастта при животните се появил проблем с подвижността. Същевременно намаляло и нивото на допамин. Освен това гризачите станали по-чувствителни към токсични вещества, които увреждат допаминовите неврони. Всичко това повишавало оксидативния стрес. Има обаче и добра новина – вероятно лекарствата, които активират MC1R, могат да предпазят хората, които са предразположени да развият болестта на Паркинсон, като повишат нивата на допамин.

Причините за паркинсон все още не са напълно изяснени от науката. Експертите подозират, че някои навици за хранене и движение влияят. Разбира се, има и известна наследственост, но мнението е, че тя играе решаваща роля само при малък брой хора. От външните фактори най-ясна е връзката с пестицидите. Във Франция например паркинсон се смята за професионална болест сред селските стопани. Има обаче и други  теории. Една от най-новите е, че вероятно болестта започва от червата, поне в някои случаи. Там се образували специфични протеинови вериги с разрушително действие. От нервната система на червата през костния мозък в гръбначния стълб те стигали до субстанция нигра – мястото, където се образува допаминът. Подобен път на пренасяне е доказан при експерименти с мишки, които получили доза пестициди.

Симптомите на паркинсон в ранния стадий може да са незабележими. Болните се оплакват от скованост и неопределени болки в рамото, врата и гърба. Често първото подозрение е за шипове и радикулит. Засегне ли се и кракът от същата полвина на тялото, околните смятат, че става дума за инсулт. Много по-често първите осезаеми признаци на паркинсон са треперене в пръстите на едната ръка. След това то тръгва към другата ръка и кракът, засяга също устните и брадичката.

Треперенето се наблюдава в покой, а при движение то изчезва

Когато треперенето е по-силно изразено, а другите симптоми се проявяват по-късно, става въпрос за треморна форма на заболяването. Други типични симптоми са скованост на мускулите (ригидност) и забавеност на движенията (брадикинезия). Лицето на болните става масковидно, погледът втренчен, позата приведена, ръцете свити и прибрани до тялото.

Походката е забавена с трудно тръгване, ситни крачки, влачене на стъпалата, трудно сменяне посоката на движение. Ръката на засегнатата страна не се движи при ходене. Постепенно болните стават нестабилни, привеждат се напред при ходене. Трудно спират, политат напред и може да паднат. Паркинсон се проявява и по друг начин. Пациентът може да развие депресия като първи симптом, да има нощни кошмари, ярки сънища. Наблюдават се още нарушения в уринирането и дефекацията. Обонянието намалява, кръвното налягане пада. В по-късните стадии се нарушава и паметта.

Източник: DailyMail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -