петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХапчетата за киселини "крадат" от витамин В в организма

Хапчетата за киселини „крадат“ от витамин В в организма

Лекарствата за киселини са едни от най-продаваните медикаменти. Използват ги хора с чувствителен стомах и често появяващо се усещане за парене. Тези медикаменти потискат образуването на киселини в лигавицата на стомаха. Активните съставки на тези препарати обаче имат някои неприятни странични ефекти.

Сега списъкът се удължава с още един – учени от Калифорния доказаха, че потискащите киселините лекарства увеличават риска от дефицит на витамин В12. Ако не се обърне внимание, липсата му може да провокира анемия и тежки смущения на нервната и мозъчната функция.

Комбинацията от обезболяващи и хапчета за киселини – вредна за червата

Като основа за проучването са използване данните за употреба на медикаменти от 200 000 пациенти в Северна Калифорния. При 26 000 от тях е установен дефицит на витамин В12.

Учените от болницата „Кайзер Перманенте“ в Оукланд проверили дали няма връзка между приемането на медикаменти за стомашни киселини и липсата. Те взели предвид както т.нар. хистамин-2-рецепторни блокери, така и най-разпространените инхибитори на протонната помпа. Сред тях най-продаван в Европа е омепразол.

Сравняването на данните наистина показало, че пациентите, които приемали хапчета за киселини 2-3 г. или по-дълго, имало с 5% повече хора с дефицит на витамин В12. По-често били засегнати млади хора и жени. Дозировката също играела роля – колкото по-висока е тя, толкова по-често се появявал дефицитът.

Промени в храненето може да заместят лекарствата за киселини

Все още учените не са разгадали механизма, по който тези лекарства предизвикват липсата на важния витамин. Специалистите обаче съветват хората да вземат такива медикаменти, само ако наистина имат нужда от тях. Те препоръчват на личните лекари да наблюдават внимателно нивата на витамина при пациентите си и да предписват възможно най-ниската доза според състоянието, става ясно от публикация в Journal of the American Medical Association. Наблюденията на учените показал и друго – спрат ли се лекарствата за киселини, след известно време нивото на витамин В12 се нормализирало.

Витаминът се преобразува в организма на коензим В12 и играе важна роля за клетъчното делене. Затова дефицитът му се отразява негативно на всички тъкани и органи с висока активност на клетъчното делене, както и на нервната система и на костния мозък. Последиците могат да бъдат освен анемия, стареене на определени имунни клетки и увреждане на нервни клетки, което представлява риск за деменция.Често едновременно настъпва и дефицит на фолиева киселина – при бременност това води до увреждания на гръбначния мозък при плода.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -