вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСъстоянието на косата сочи ясно какво е здравето

Състоянието на косата сочи ясно какво е здравето

Състоянието на косата е доста точен показател за здравословното състояние. Затова проблемите с нея не бива да се пренебрегват, категорични са лекари, цитирани от The Times of India. Особено внимание трябва да обърнем при симптоми като окапване или анормален растеж на косата, прекомерно изсушаване на косата и скалпа или пърхот.

Различни проблеми с косата – безжизнен косъм, цъфтящи крайчета, прекомерно омазняване, може да са сигнал за липсата на вещества в организма, или пък за появил се здравословен проблем. Например сухата и чуплива коса говори за липсата на протеини, витамин А, цинк, мастни киселини, както и за проблеми с щитовидната жлеза.

Как да се приемат добавките за хубава коса и кожа?

Мазната коса пък показва дефицит на цинк, фолиева киселина и витамин B6. Грубият късом често е поради липсата на протеини, витамин А. Възможно е да има и хипотиреоидизъм. Цъфтящите краища може да са сигнал за анемия, липса на желязо, витамин В6, магнезий и цинк.

Когато косата посивее прекалено рано, това обикновено е под въздействието на стрес, заради проблеми с хормони, липса на витамини, фолиева киселина и мед. Проблеми с кожата на главата (пърхот, себорея или псориазис) пък може да са заради гъбична инфекция, стрес, липса на витамини от групата В, цинк и незаменими мастни киселини.

Източник: The Times of India

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -