петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСъздайте си цел в живота, пази от деменция!

Създайте си цел в живота, пази от деменция!

Осъзнаването на цел в живота може да намали вероятността от увреждане на мозъчната тъкан при възрастните хора, сочи ново проучване, цитирано от сайта WebMD. Изводите на учените са подкрепени от проучвания върху мозъка на починали хора над 80 г.

Тези, които чувствали, че животът им има смисъл, имали много по-малко „макроскопски инфаркти“ – области на мъртва тъкан поради запушен кръвоносен съд. За този вид увреждане на мозъчната тъкан се смята, че повишава риска от развитие на деменция, двигателни проблеми, увреждане или смърт – все класически характеристики на старостта.

„Знаем, че негативните емоционални състояния като „Чувствам се зле“, самотата или тъгата, са свързани с много негативни влияния върху здравето, независимо от това дали наистина сте сами или по каква причина се чувствате зле“, казва съавторът на проучването Патриша Бойл, невропсихолог в Центъра за алцхаймер „Ръш“ в Чикаго. Негативните влияния могат да доведат до ранна смърт, повишена вероятност за развитие на деменция и алцхаймер, или по-висок риск за увреждане, отбелязва тя.

„Вълнуващият акцент в новата ни научна работа е, че се фокусирахме върху положителното въздействие на целта в живота“, добавя Бойл. Под цел учените разбират усещането за благополучие, породено от чувството, че животът ви е добър и смислен, както и че човек посвещава времето си на нещо важно. Те установили, че положителната психическа нагласа играе ролята на своеобразна защита в напреднала възраст. Все пак авторите отбелязват, че въпреки установената връзка между наличието на цел в живота и намаляването на увредите в мозъчната тъкан, засега няма доказателства за причинно-следствена връзка.

Изследването е публикувано на 19 март в специализираното издание Stroke („Инсулт“), финансирано е от Националния институт на САЩ по застаряване на населението, Националния институт по сърцето, белите дробове и кръвта, а също и от Департамента по обществено здраве на щата Илинойс. Авторите на изследването отбелязват, че свиването на притока на кръв към мозъка води до повишаване на риска от инсулт и от увреждане на тъканите.

За целите на изследването учените извършили аутопсия на 453 възрастни хора, които участвали в проект за изучаване на стареенето на института „Ръш“. Те били навършили 80 г. (средна възраст е 84 г.) и нямали признаци на деменция. Около една четвърт от починалите са претърпели инсулт приживе. Почти половината пък имали признаци на някакво увреждане на мозъчната тъкан.

Източник: WebMD

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -