петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНов случай на върнат от лекари в София пациент, който умира

Нов случай на върнат от лекари в София пациент, който умира

За нов случай на върнат от лекари пациент, който после умира, съобщи Нова телевизия. Синът и дъщерята на Петя Илиева от София разказаха историята, от която става ясно, че дежурните лекари по спешните кабинети на две от най-големите болници у нас – „Пирогов“ и ВМА, не са в състояние да разпознаят диагнозата сепсис. Само преди дни медиите съобщиха отново за върнат тежко болен пациент – 74-годишния Спас Добрев, който накрая почина. Подобни случаи вероятно са много повече, но хората в мъката си нямат сили да търсят гласност.

Вижте повече тук: Две болници размотават тежко болен пациент, той умира

Ето и случаят, за който съобщи днес Нова телевизия. 67-годишната Петя Илиева починала от сепсис. Била закарана от дъщеря си първо в Пирогов, но после препратена към ВМА. На 30 август жената се почувствала зле – била трудно подвижна, леко неадекватна, с пъпки с като съсирена кръв по тялото. Говореше завалено, дишаше тежко, спомня си дъщеря й Юлия Бочукова. Карат жената в Пирогов. Лекарката там установява, че кръвното е много ниско и дава съвет да се вземе кола от автомата за напитки в коридора. Юлия се обажда на брат си Людмил, който е лекар по спешна медицина в САЩ. Той предполага каква е диагнозата – сепсис или отравяне на кръвта.

Вижте още: Сепсисът се развива потайно, шансовете за оцеляване са 50%

„Всеки ден виждам случаи на септичен шок. Трябва да бъде разпознат на момента и няма как да не се разпознае. Исках многократно да говоря с дежурния лекар, но тя отказа“, разказва той пред Нова тв. Лекарката в „Пирогов“ отказала да приеме жената. Обсъждала с колежка на глас пред пациентката и дъщеря й каква диагноза да напишат. Накрая написали „болки в кръста“. Обяснили, че в „Пирогов“ нямат дежурен невролог и трябва да я закарат във ВМА.

За такава некомпетентност в САЩ веднага биха отнели доживот правата на лекаря

Ето и оценката на сина Людмил Лазаров, който е виждал една по-различна здравна система: „Неврологът във ВМА нямаше абсолютно никакъв хабер за какво става въпрос, размотаваха я от етаж на етаж. Правиха абсолютно безсмислена снимка на бял дроб. Извика на консултация интернист, който дори отказа да говори с пациентката. В отчаянието си написах на лист диагнозата и какво трябва да се направи. Отговорът от лекарите във ВМА беше да си го навра някъде и че в България нещата не стават по този начин.“ Ако това се случи тук в САЩ, ако лекар отпрати пациент в септичен шок отпрати, този доктор ще бъде незабавно осъден, ще му отнемат лекарските права за цял живот, разказва д-р Людмил Лазаров.

Към 3 ч през нощта най-после приемат Петя във ВМА. На следващия ден започнали да прилагат по-адекватни мерки. Въпреки това пациентката умира. Синът Людмил потвърждава, че е видял резултатите й и те са били толкова лоши, че майка му не е имала шансове за оцеляване. Въпросът е дали тя е можело да остане жива при една по-навременна и адекватна реакция на спешните лекари.

Министър Петров: Променяме регламентите за здравно обслужване

Нова телевизия потърсила позицията на двете болници. От „Пирогов“ отговарят, че през нощта нямат дежурен невролог, затова са препратили жената към друга болница. От ВМА отговорили, че започват незабавна проверка на случая.

Предстоят промени в регламентите за здравно обслужване, обяви министър Николай Петров, който днес е на посещение във Враца. Ще остане разпоредбата пациентът да се кара в най-близкото лечебно заведение. Ще има обаче и продължение, поясни проф. Петров. Ако пациентът не е профилен (т.е. там нямат нужния специалист или апаратура), лечебното заведение ще има грижата да го пренасочи и закара към друго лечебно заведение, където той може да бъде лекуван. Сега това е грижа на екипа на „Бърза помощ“, който е докарал пациента и трябва да преговаря с болницата и да губи време, ако той не може да бъде приет там.

Министерство на здравеопазването извършва в момента проверки в големи болници във връзка с два други случаи, които бяха оповестени по медиите. От „Пирогов“ отказаха да излязат на 40 м от болницата, където кола беше блъснала човек, позовавайки се на регламент, който не позволява на дежурните да напускат работните си места. Дни по-късно Евелина Добрева разказа в писмо до МЗ покъртителната история на последните часове на съпруга си, който бе върнат от „Пирогов“ и едва по-късно – приет в Александровска. 74-годишният мъж почина същата вечер от сърдечна недостатъчност.

Вижте репортажа на Нова телевизия тук

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -