четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНападат ни вируси, причиняват ларингит

Нападат ни вируси, причиняват ларингит

Грипът още не е дошъл официално в страната, но вече се наблюдава повишена заболеваемост от дихателни вирусни инфекции, които протичат с изменения в гласа, кашлица и ларингит, пише в. „24 часа“ като цитира общопрактикуващи лекари.

Общата заболеваемост в страната се покачва. За 7 дни тя е нараснала от 96 на 10000 души на над 106 на 10 000. Грип още не е изолиран, но болните от дихателни инфекции се увеличават. Видимо увеличение има в София, където в последната седмица боледуват повече от 1500 души на 10 000. Още повече са болните в Габрово, Русе, Сливен, Пазарджик.

Обичайно вирусните инфекции засягат главно децата, но сега са поразени основно хората в активна възраст – между 30 и 65 г., сочи епидемиологичната справка на НЦЗПБ. Най-вероятно става дума за няколко сезонни вируса, който се разпространяват едновременно сред населението. Заболяванията започват с тежест в главата, липса на тонус, болки в ставите и мускулите и повишена температура.

Основното оплакване е свързано със сухота, дразнене и болки в гърлото, суха кашлица и промени в гласа след 3-4 дни. Той спада, става дрезгав, а при никои временно изчезва. Това са отличителните белези на ларингита – възпаление на лигавицата на гласните струни. Той може да бъде опасен при малки деца, заради което при първи симптоми като дрезгав глас трябва да се търси лекар. Противодействието е с инхалации с физиологичен разтвор или билкови отвари от лайка, мащерка, риган. Трябва да се пият много билкови чайове – умерено топли, и вода.

Ако човек продължава да вдига температура повече от 3 дни, задължително трябва да се провери за бактериална инфекция. Най-често това е белег на бронхит или пневмония, за които се изисква правилно подбран антибиотик. Високи дози витамин С, както и всекидневен прием на цинк, магнезий и селен имат укрепващо имунитета действие.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -