петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНай-добрите домашни средства срещу косопад

Най-добрите домашни средства срещу косопад

За лечение на косопад може да се прилагат редица домашни или натурални средства от аптеката. Разбира се, те няма да решат проблема с магическа пръчка, но с повече търпение и дисциплина ще постигнете ефект. Добре е и да се консултирате с лекар, защото косопадът понякога има конкретна причина – хормонална или гъбична инфекция.

Ако дерматологът не открие нищо притеснително, можете да се допитате и до ендокринолог, особено ако имате и някакви други хормонални проблеми. Проблемите с косата може да са свързани с проблеми на щитовидната жлеза, дисбаланс на половите хормони, поликистозни яйчници и др.

Домашни рецепти срещу косопад

Корените от коприва са едно от доказалите се средства в народната медицина срещу косопад. Използват се така: 200 г корени от коприва се варят с половин литър оцет и един литър вода в продължение на половин час. С отварата се масажират скалпа и косите три пъти седмично.

Кокосовото масло също може да помогне. От време на време масажирайте скалпа с него. Ето и още един лесен и финансово изгоден съвет: Спрете да пушите! Никотинът стеснява съдовете. Фините венички в кожата на главата не могат да доставят достатъчно кръв до космените фоликули. Така храненето им се влошава и корените на космите закърняват.

Други възможни причини за косопада

  • Повишената киселинност на тъканите в организма води до косопад. Причината е неподходящата храна. Намалете животинските мазнини, храните с бяло брашно, подсладените напитки, бялата захар, кафето,  черния чай, алкохола, никотина. Избягвайте също газирана вода и мазни млечни продукти.
  • Хроничният стрес води до засилено образуване на пърхот и прекалено омазняване на жлезите на скалпа с мазнини. Постарайте са да почивате достатъчно.
  • Не използвайте шампоани с високо съдържание на парфюм.
  • Смесете лимонов сок и зехтин, като два пъти седмично масажирате с товакожата на главата.
  • Веднъж в седмицата измивайте косата си с бира. Оставете да действа половин час, след което изплакнете с лек киселинен разтвор.
  • Нарежете на съвсем ситно една глава лук. Смесете с мед. Тази смес се нанася на кожата на главата вечерта, завива се и се оставя през нощта. На сутринта измивате.
  • Смесва се прясно цяло яйце и масло от пшенични кълнове. Използва се като маска веднъж седмично.

За здравата коса са много важни някои минерали и микроелементи. На първо място това е силиций. Много хора са с поизчерпан резерв на силиций, който е най-важният минерал за здрава коса.

Това е доказано в две нови проучвания. През 2007 г. учени от Университетската клиника Хамбург-Епендорф публикуват проучване, според което всекидневният прием на силиций категорично води до подобряване на косата. Изследвани са жени, които се оплакват от тънък косъм. Те вземали препарат със силиций в продължение на 6 месеца. В резултат косата им била с повече гланц и виталност.

Друго проучване от Карлсруе потвърдило тези изводи. Доброволци с влошено качество на косата – изтощена, с накъсване, вземали 6 месеца три пъти по 350 мг силиций. Ефектът бил заздравяване и сгъстяване на косата, по-плътен косъм.

На пазара има различни препарати със силиций. Може да се взема и Шуслерова сол Силицея (№11), която е хомеопатичен продукт. Няколко таблетки от тази сол може да се разтварят и с малко вода, като кашицата се маже външно на скалпа за подхранване.

Други важни елементи за да няма косопад са желязо и цинк. Само по себе си пониженото ниво на тези два минерала не води автоматично до падане на косата. Само че дефицитът им може да засили започнал косопад или да затрудни терапията, ако се прилага такава.

Дефицитът на желязо обикновено има и други признаци – бледост, проблеми с концентрацията, главоболие. Среща се по-често при жените. Железният дефицит не позволява ефектично лечение на косопада, както съобщават учени от Клиниката Кливланд в Охайо, САЩ.

В своя публикация в Journal of the American Academy of Dermatology през 2006 те пишат, че ако пациентът страна от дефицит на желязо и косопад, то първо трябва да се проведе терапия за липсата на желязо, независимо дали това е свързано с анемия или не. Препоръчват при косопад винаги да се изследват и нивата на желязо.

По подобен начин стоят нещата и при цинка. Това е елемент, който е важен за имунитета. При косопад смущения в обмяната на цинка играят ключова роля. Ниски стойности на този елемент са установени най-вече при хора с кръгообразно или дифузно оплешивяване.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -