вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНад 1 млн. българи имат симптоми на алергия

Над 1 млн. българи имат симптоми на алергия

  • Микрокърлежи в домашния прах най-често правят алергии
  • Есента е моментът да си направите тест, тъй като има най-малко дразнители
  • Нелекуван, алергичният ринит може да стане астма

„Повече от един милион българи имат алергични симптоми“, заяви д-р Тихомир Мустаков, алерголог от УМБАЛ „Александровска“. Той обръща специално внимание на алергията към микрокърлежите в домашния прах, защото тя се свързва с целогодишни оплаквания, имащи сезонен пик през есента и началото на зимата. Това се дължи на повишаване на концентрацията им в дома през този период. Често пренебрегвани, домашните микрокърлежи са първата и основна причина за отключването на респираторни алергии по света, отговорни за 20% от случаите на алергичен ринит.

Много често алергичния ринит е свързан с повишен риск от развитие на астма. Алергията към домашните микрокърлежи се явява невидима заплаха за здравето на пациента и сериозно засяга качество му на живот.

Неизбежно присъстващи във всяко домакинство, тези невидими същества могат да предизвикат или дори да влошат алергичните симптоми. Много често алергията към домашни микрокърлежи се бърка с обикновения грип или настинка като болестта причинява трайни симптоми като повтарящо се кихане, хрема, запушен нос, сърбеж в очите или гърлото и може да доведе до отит, синузит, умора и астма.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Борят алергиите с БЦЖ ваксина
Внимание родители! Вирусите също правят обриви, но не е алергия
Бързите закуски предизвикват алергии
Внимавайте с мокрите кърпички, правят алергия

Осем на всеки 10 души, страдащи от алергичен ринит, се оплакват от ежедневни симптоми, като в едно от последните проучвания бе доказано, че болните прекарват средно 7 години, без да се бъдат диагностицирани и лекувани, и по този начин остават неконтролирани.

Алергията към домашни микрокърлежи има изключително въздействие върху качеството на живот на пациентите, засягаща ежедневните им активности (социални дейности, спорт, домакинска работа за 62% от болните), водещо до влошаване качеството им на съня (54%).

Резултати от някои клинични проучвания показват, че експозицията на домашни микрокърлежи в ранна възраст може да доведе до сериозни здравословни усложнения, както и че алергията към домашните микрокърлежи, различно от тази към другите алергени, на по-късен етап може да премине в астма.

Тези факти посочват необходимостта от консултация със специалист алерголог, още при първата поява на симптоми. Есента е най-благоприятния сезон за тестване на чувствителността.

Домашни микрокърлежи (акари)

Те се хранят с човешка и животинска сквама („мъртва кожа“, остатъци от нокти, косми) и се развиват в нашата собствена вътрешна среда. Могат да бъдат открити в спалното бельо, завивките, килимите, тапицериите и килимите. Не самите микрокърлежи, а по-скоро протеините, намиращи се в изпражненията им, предизвикват алергия. Взимането на мерки за избягване на домашните микрокърлежи може да намали тяхната концентрация, но не и напълно да ги отстрани. Често това може да бъде достатъчно, за да се облекчат симптомите, но не и доведе до забележима разлика в състоянието на пациента.

Алергичен ринит: естествен ход на заболяването

Алергичният ринит засяга около 500 милиона души по целия свят. Симптомите могат да варират от лека до тежка форма, като 15% до 20% страдат от тежка форма на болестта, с много по-висока честота от 42% сред децата. Освен медицинските усложнения, проявите на алергичния ринит могат да доведат до отрицателни последици върху ежедневните активности, като намаляват производителността в училище и на работното място. Клинични проучвания са доказали, че симптомите могат да повлияят качеството на съня, когнитивната функция и психологическо благосъстояние, получаване решаващо въздействие върху личностното развитие на пациента.

Какво споделят страдащите от алергия

  • „Има дни, в които от момента, в който се събудиш, знаеш, че ще бъде един от най-лошите. Ужасно е…“, София, 33 години
  • „Хората си мислят, че непрекъснато си болен и че винаги се оплакваш“, Филип, 33 години
  • „Когато кашлям, хората ме гледат все едно, че страдам от някаква странна заразна болест“, Виктор, 53 години.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -