сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМоже ли водата с хлор в басейните да провокира астма?

Може ли водата с хлор в басейните да провокира астма?

Всеки, който посещава басейни, знае за типичния мирис, който се носи от водата. Хлор? Това, което подушваме, е всъщност трихлорамин, казна токсикологът д-р Тамара Грумт от Комисията по питейните води и басейните към Федералната служба по околната среда в Германия. В басейните наистина се добавя хлор за дезинфекция. Химикалът влиза в реакция с урея, който хората внасят в басейна с потта, урина или направо от кожата. Така се получава трихлорамин.

  1. Унищожава ли хлорът микробите?

Всеки човек е преносител на бактерии и гъбички. Повечето са безобидни, но има и такива, които причиняват болести. Хлорът е добър дезинфектант, който намалява риска от инфекция при ползване на басейните, казва д-р Грумт. Концентрацията се подбира така, че по възможност да унищожава напълно опасните микроорганизми.

2. Оцветява ли се русата коса в зелено?

Кошмарът на всяка блондинка е да излезе от басейна със зелена коса. Потърпевши хвърлят вината за неприятния нюанс върху хлора във водата. Зеленикавият цвят обаче идва от медните йони, казва кожният лекар д-р Йоханес Мюлер-Щайнман от Кил. Те трябва да предотвратят образуването на тиня и водорасли във водата. Мед във водата се слага по-често в хотелските басейни. Съветът на специалиста е след плуване косата да се изплаква грижливо.

3. Пречи ли хлорната вода на зарастването на раните?

Хлорната вода не е по-опасна за малките ранички от обикновената, казва д-р Мюлер-Щайнман. Все пак е по-добре да се сложи водонепропусклива лепенка от аптеката. При по-големи рани е редно да се въздържим от къпане както в хлорирани води, така и в реката или морето.

4. Може ли хлорът да провокира астма?

Има оплаквания, че при малките деца хлорът може да предизвика астма, предупреждава д-р Грумт. Затова лекарката препоръчва, да не се пускат в обществените басейни деца под 2 г. от семейства, в които има болни от астма или сенна хрема. Не хлорът, а трихлорамин може да подразни лигавицата и да предизвика астматичен пристъп. Газът е в най-голяма концентрация точно над водната повърхност. Доброто проветряване снижава концентрацията му.

5. Изсушава ли хлорираната вода кожата?

Звучи нелогично, но водата – все едно хлорирана или не, може да направи кожата суха. Загубата на влага идва след отмиването на мазния филм по кожата. Трябва да се намажем с крем, който съдържа урея или глицерин, за да върнем свежия й вид.

6. Лошо ли е, ако погълнем малко хлорирана вода?

Случва се при плуване да погълнем малко от водата с хлор. По-добре е глътка вода с хлор, отколкото вода от басейна, която изобщо не е хлорирана, казва кожният лекар д-р Мюлер-Щайнман. При такива малки количества няма никакъв риск. Естествено не е хубаво да се пие хлорирана вода с литри.

7. Отмива ли хлорираната вода слънцезащитния крем?

Хлорираната вода отмива слънцезащитния крем не по-силно от обикновената, допълва специалистът. Така или иначе след къпане на открито е добре да се намажем отново с крем за предпазване от вредните слънчеви лъчи. Правилото важи дори и ако използваме водоустойчиви продукти.

8. Действа ли хлорът избелващо на банските?

Хлорът е окисляващо вещество с лек избелващ ефект. Така че е възможно банските леко да загубят от цвета на материята. Ефектът може да се намали, ако те се изплакнат веднага след къпането. Кожата не може да бъде избелена от хлорна вода, допълва д-р Грумт.

9. Причинява ли зачервяване на очите водата с хлор?

При по-дълъг престой в басейна и плуване под вода очите може да се зачервят. Водата и препаратите за дезинфекция в нея може да подразнят, казва кожният лекар. Ако плувате, използвайте плътно прилепнали очила, съветва той. Ако вече се е случило, изчакайте малко – често оплакването отшумява само. В аптеката има успокояващи капки, ако бързате. Ако обаче оплакванията се влошат, клепачите почнат да се слепват, потърсете очен лекар.

10. Има ли други дезинфектанти освен хлор?

Хлорът е най-ефективния дезинфектант за плувните басейни, който за момента е познат на специалистите, обяснява токсиколожката д-р Грумт. Все пак трябва да се внимава с концентрацията заради възможни странични ефекти, ако се прекали с дозата.

Източник: ApothekenUmschau

Свързани публикации

1 коментар

  1. Моят въпрос е ,безвредно ли е поливане на лозички от източване на басей с пресиситен хлор във водата?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -