събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗащо грипът е много по-опасен от настинката

Защо грипът е много по-опасен от настинката

„Разболях се от грип“ казват много хора, когато ги заболи гърло или кашлят. В повечето случаи обаче става дума за някой от стотиците вируси на настинката. Грипът е доста по-тежко заболяване, което може да завърши дори със смърт, предупреждава д-р Зилке Буда от секцията по респираторни заболявания на института „Роберт Кох“.

Първите симптоми на грипа са като удар с парен чук

Въпреки че има ваксини и лекарства за овладяване на състоянието, все още всяка година в Европа хиляди хора умират от грип. Симптомите се появяват внезапно – силни болки в ставите и главата, човек се чувства много слаб, има висока температура. Все едно е ударен с парен чук по главата – няма сили да се вдигне от леглото.

Най-тежките усложнения са в рисковите групи – хората над 60 г., тези с хронични заболявания на сърцето и белите дробове, диабет, или имунодефицити. Бременните също са застрашени.

Опасното при грипни епидемии е, че могат да възникнат усложнения, причинени не само от конкретния негов вирус. Пневмонията, възпаление на белите дробове, се среща често. Получава се преди всичко при пандемии, когато в обръщение е някой нов вирус. Подобна бе ситуацията при свинския грип. Други животозастрашаващи усложнения при грип са възпалението на сърдечния мускул (миокардит) и това на мозъка (енцефалит).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как се лекува грип
Как да лекуваме детския бронхит?
10 грешки, които правим когато сме болни от грип
Вирусите на грипа може да оцелеят до 48 часа върху предмети

Защо не създаваме траен имунитет срещу грипа?

Вирусите на грипа разчистват пътя пред други болестотворни причинители като пневмококи и стафилококи, допълва д-р Буда. Така при хора, които не са с особено силна имунна система, болестта може да протече по-тежко. Високата температура, която по принцип се наблюдава при грип, пък е сериозно натоварване за сърдечно-съдовата система. Рискът е предимно за хора с хронични заболявания и вече съществуващи увреждания.

Коварното е, че един прекаран грип не създава траен имунитет. При размножаването си вирусът непрекъснато променя повърхността си. Това затруднява имунната система да го разпознае. Може да стане причина вече създадена срещу един определен грипен вирус защита да се провали и ние да се разболеем отново. Ако сте преболедували от грип, сте защитени само срещу този конкретен вид, с който сте се срещнали. През следващия зимен сезон обаче може да се заразите с друг вид грип.

Противогрипната ваксина – най-важното, което трябва да знаете

Противогрипната ваксина е с нов състав всеки сезон

Затова и грипната ваксина се предлага всеки сезон. Тя се произвежда в последния момент според най-разпространените в момента щамове. За Европа съставът на препарата се ориентира според хода на грипната епидемия в Южното полукълбо.

Рискови групи, които непременно трябва да се ваксинират, са диабетици, възрастни над 60 г., хора с хронични заболявания на дихателните пътища, както и с хронични заболявания на черния дроб или бъбреците. За бременните ваксината се препоръчва от втория триместър, само в определени случаи – от първия

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -