сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕто билка за рак - миртата се бори успешно с туморите

Ето билка за рак – миртата се бори успешно с туморите

Учените откриха ново мощно оръжие срещу рака – то се съдържа в листата на храста мирта. Растението действа не само антиоксидативно и противовъзпалително, но и успешно се противопоставя на туморните клетки. Механизмът, по който това се случва, бе открит от немски учени. Миртата е вечнозелен храст, чиито листа се използват доста в средиземноморската кухня като подправка за печени меса. Етеричните масла от него пък намират широко приложение в козметиката, главно за мъжки продукти.

От предишни проучвания имаше сведения, че веществото Myrtucommulon, което се добива от листата на миртата, действа срещу раковите клетки дори в минимални количества. Най-ценното е, че веществото действа изключително селективно – например при левкемия то атакува само раковите клетки, но щади белите кръвни телца.

Екип от учени под ръководството на Оливер Верц в университета „Фридрих Шилер“ в Йена проучиха детайлно какви процеси протичат. Обясниха какви важни биологични процеси протичат в една ракова клетка, съобщава Netdoktor.

Вещество в билката атакува енергийния източник на раковата клетка

Те стъпили на факта, че веществото Myrtucommulon атакува митохондриите на раковите клетки – това са електроцентралите на клетките. Туморните клетки зависят от доставката на енергия в много по-голяма степен от другите клетки, тъй като се размножават много бързо. Ако това се пресече, това засяга нарастването и съществуването на целия тумор.

Учените потърсили целенасочено протеин в митохондриите на левкемийна клетка, който влиза във взаимодействие с веществото от миртата. След няколко опита в крайна сметка открили подходящия протеин – Hsp60. Той спада към т. нар. определена група протеини, които охраняват митохондриите и пречат на тяхното деактивиране чрез клетъчен стрес. Ако тези протеини бъдат изключени, се парализира цялата енергийна централа на клетките.

Експертите откриват и още един механизъм – протеинът Hsp60 охранява други два – LOPN и LRP30, които стимулират растежа на туморите. Така в хода на работата си те направили два важни извода – от една страна изяснили къде е слабото място на туморните клетки, което може да бъде атакувано с природното вещество, а от друга – установили нови важни факти за биологичните процеси в туморната клетка.

Немските учени планират да продължат работата си по изучаване на действието на Myrtucommulon и използването му в лекарства срещу рака. Те ще наблегнат и на значението на протеина Hps60 за възникването на рака и борбата с него.

Внимание! Тази статия не бива да се ползва за самолечение и не замества консултацията с лекар, особено когато става дума за онкологични заболявания.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -