четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБургери и пици увреждат организма като захарен диабет

Бургери и пици увреждат организма като захарен диабет

Храната тип „бърза закуска“ като пици, бургери, е вредна за здравето – това е известен отдавна факт. Сега обаче нови данни сочат, че тя уврежда бъбреците и другите органи подобно на високата кръвна захар при хора с диабет тип 2. Експертът Хавови Чичгер от Университета Ръскин коментира, че диетата на западняците днес съдържа повече „джънк фуд“ – т.е. храна боклук. Днес вече има данни, че честата консумация на тези храни увеличава шансовете за захарен диабет тип 2 и затлъстяване. Доказано е, че консумацията на такава храна причинява същата промяна в транспорта на глюкоза в бъбреците, както и диабет тип 2.

Изводите са потвърдени с експеримент върху плъхове. Гризачите били хранени с шоколади, сладкиши, бонбони и нискокачествено сирене в продължение на 8 седмици. Контролната група животни била на нормална диета и още една група на диета с високо съдържание на мазнини – 60% от храната.

В основната група се променяла работата на протеините GLUT и SGLT, които управляват преноса на захарни молекули в кръвоносните съдове и бъбреците. В бъбреците тези молекули действат като филтър. Те улавят молекулите на глюкозата и ги връщат обратно в кръвния поток. Смущения в работата на тези протеини (повишена активност) е едно от последствията на диабет тип 2, и редица други метаболитни нарушения. Именно затова вече има разработени противодиабетни лекарства, които регулират филтрирането на глюкозата през бъбреците.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -