четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЛекарства за киселини увеличават риска от инфекции

Лекарства за киселини увеличават риска от инфекции

Лекарствата за киселини, известни като инхибитори на протонната помпа, често се използват при язва или при връщане на киселини от стомаха (гастро-езофагиална рефлуксна болест). Ако се приемат продължително време обаче, те може да провокират метаболитни, инфекциозни нарушения и смущения в храненето.

Възможен е дефицит на желязо, витамин В12, недостиг на магнезий и пневмония. Неотдавна медици от известната Клиника „Майо“ в САЩ установиха, че хапчетата за киселини влияят негативно на стомашната флора. Така се улеснява пътя за инфекция с бактерията Сlostridium difficile, става ясно от публикация в сайта на лечебното заведение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Растителни масла срещу гастрит и язва
Навикът да се безпокоим може да ни докара язва 
Помага ли хлебната сода при болести 
Бактерията хеликобактер причинява язва, но и рак на стомаха 
Хапчетата за киселини „крадат“ от витамин В в организма

Добре известно е, че полезните бактерии в червата са много важни за нормалното храносмилане, за синтеза на витамини, защита от инфекции и работата на имунитета. Учените оповестяват изводите си за лекарствата за киселини, след като проверили техния ефект върху 9 здрави доброволци и петима пациенти с инфекцията Сlostridium difficile.

Едната група приемала инхибиторите в продължение на 28 дни веднъж дневно по 20 мг, а втората – два пъти дневно същата доза. Редовно били анализирани проби изпражнения, за да се види как се променя бактериалния състав в червата. Изяснило се, че и при двете групи разнообразието на микрофлората намаляло. Дозата на лекарството не играела роля.

Вместо да се пият хапчета за киселини, учените от „Майо“ препоръчват други начини да се контролират симптомите, особено ако заболяването не е в тежка фаза:

  • Яжте по-малки порции храна
  • Консумирайте по-малко мазнини
  • Избягвайте да лягате поне два часа след хранене (не яжте късно вечер)
  • Дрехите не бива да ви стягат в областта на стомаха и корема
  • В леглото повдигнете главата на около 15 см
  • Свалете няколко килограма
  • Избягвайте алкохол, тютюн и храни, които провокират киселини при вас.

Към медикаментите трябва да се посяга, само ако симптомите на рефлуксната болест продължават въпреки промените в начина на живот. Засега не е ясно дали по-слабите като въздействие инхибитори – хистамин Н2 антагонисти, причиняват подобни странични ефекти като инхибиторите на протонната помпа.

Източник: MayoClinic 

Референция към публикация: Charlie T Seto, Patricio Jeraldo, Robert Orenstein, Nicholas Chia, John K DiBaise. Prolonged use of a proton pump inhibitor reduces microbial diversity: implications for Clostridium difficile susceptibility. Microbiome, 2014; 2 (1): 42 DOI: 10.1186/2049-2618-2-42

Свързани публикации

1 коментар

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -