четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЗдравето на белите дробове зависи от рождения ден

Здравето на белите дробове зависи от рождения ден

Състоянието на белия дроб зависи от месеца, в който сте родени. Този орган е по-развит при летните бебета, а при зимните – по-слабо. Учени провели необичаен експеримент, с който установили тази любопитна зависимост. В това проучване участвали 12 000 души от целия свят, предаде Rsute.ru. В едната група били включени деца на възраст от 9 до 11 години, а във втората възрастни на 40-70 години.

Учените анализирали заболяемостта на доброволците и установили, че при родените през зимата тя е много по-различна от другите, родени през пролетта, лятото или есента. Основната разлика била в работата на белите дробове. Летните бебета по принцип биват извеждани навън още от първите дни. Нещо, което не може да се каже родените в най-студените месеци.

Колкото по-често бебето излиза на улицата, толкова по-развити са дробовете му. Така то се научава да диша и по-различен от домашния въздух – например този на улицата или в обществения транспорт.

В проучването сега станало ясно, че за бебетата, родени през зимата, е по-вероятно да развият заболявания, свързани с дихателната система. Родените в по-топлите месеци били по-малко податливи на това заболяване. Дишането на участниците в проучването е мерено със спирометрия, която определя количеството вдишан и издишан въздух. Хората с астма или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) имат влошени параметри.

Разбира се, не е задължително всички деца, родени през зимата, непременно да имат проблеми с функцията на белите дробове, но те са по-уязвими за вредните влияния върху белия дроб, включително пушене и замърсяване на въздуха.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -