четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЕдна трета от слабите хора над 45 г. са застрашени от диабет

Една трета от слабите хора над 45 г. са застрашени от диабет

Слабите също са застрашени от захарен диабет. Това предупреждават учени от САЩ след ново проучване. Прието е да се смята, че склонност към болестта имат предимно хората с наднормено тегло. Оказва се обаче, че един от трима души над 45 г., които са с нормално тегло, се намира в предиабет. Причината е заседналият начин на живот. Хората с нормално тегло, които прекарват седнали по-голямата част от времето си, имат по-голямо съдържание на мазнини около мускулите си. Данните са от голямо проучване във Флорида, цитирано от „Дейли мейл“. Според експертите в този момент на застрашените може да се помогне с лекарства и промени в начина на живот, като така няма да развият диабет или поне болестта ще се отложи с доста години напред във времето. Стига, разбира се, те да бъдат изследвани и диагностицирани навреме.

Предиабетът е състояние, при което кръвната захар е повишена

Тези хора имат по-голям риск от диабет, а оттам и за сърдечно-съдови заболявания. Обездвижването е важен фактор за развитието на метаболитен синдром – комбинация от коремно затлъстяване, високо кръвно, холестерол и проблеми с кръвната захар.

Към тази картина се добавя и генетично предразположение. Според медиците в основата на диабета са 8 „дефекта“ на организма.  

Първоначално идеята на учените била да се види дали индексът на телесната маса е надежден инструмент за предсказване на риска от диабет. Резултатите са повод за безпокойство, защото повечето хора с нормално тегло са убедени, че не са заплашени от диабет. Те никога не биха отишли на профилактичен преглед, не попадат и в рисковите групи за скрининг. Диабетът се превръща в световна епидемия и учените търсят начини за по-надеждно определяне на групата хора, които се намират в предиабет.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -