четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политика2/3 от лекарите искат безплатни противогрипни ваксини

2/3 от лекарите искат безплатни противогрипни ваксини

12% от лекарите не препоръчват ваксина против грип на възрастните хора, 84% са „за“ нея. Над 66% от лекарите насърчават противогрипната имунизация за всички малки деца, а останалите я препоръчват само за тези, които посещават детските градини. Над 2/3 от лекарите смятат, че е необходима национална програма за профилактиката и осигуряване на безплатни ваксини за уязвимите групи.

Това са част от резултатите от анкета на Националната пациентска организация за установяване на нагласите за противогрипните ваксини. Запитването е проведено през октомври-декември 2013 г. сред 131 общопрактикуващи лекари. Към момента грипната епидемия в страната върви към спад, но това не означава, че все още няма грип в някои области, коментира проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да държим вирусите далеч през зимата
Противогрипната ваксина пази и сърцето
Съдържат ли ваксините живак, причинява ли той аутизъм?
В САЩ произвеждат ваксини с поточна линия от хлебарки
Как да се пазим от вирусите през зимата

В страната има 162 хил. дози противогрипна ваксина, но едва 2,2% от населението са се ваксинирали против грип. По думите на проф. Кожухарова има години с втора грипна вълна, която се причинява от друг вирус, но в момента няма такива данни.

„Докато през м.г. се разпространяваше грипен щам В, който трудно се поддава на домашно и традиционно лечение, през т.г. е грип А, който се лекува с традиционните методи и при вземане на своевременни мерки“, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -