вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекари искат още 400 млн. лв. в бюджета за здраве

Лекари искат още 400 млн. лв. в бюджета за здраве

Бюджетът на НЗОК за 2018г. да нарасне с 330 до 402 млн. лева. Това поискаха от Българския лекарски съюз на пресконференция днес. Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев поясни, че е напълно реалистично бюджетът на касата за догодина да стане 3,855 млрд. лева.

Недостатъчното финансиране на здравната система е един от основните проблеми, изтъкна и д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Това е и една от причините за агресията на пациентите към лекари, които обвиняват тях за ниското качеството на медицинската услуга.

Според БЛС увеличаването на бюджета ще доведе до стабилност в системата. Оттам призовават да престане практиката планирането на годишния бюджет да е с дефицит. Сега дейности и други разплащания се прехвърлят от последните месеци в следващата година, като това е системна практика. Някои от направените разходи на лечебните заведения пък изобщо не се заплащат.

Допълнителните милиони ще позволят да се формира истински резерв, който ще предотврати образуването на дефицит в бюджета на касата. Д-р Грозев предлага той да е 5% от бюджета и да се харчи само при извънредни обстоятелства – природни бедствия, епидемиологични обставновки, тежки катастрофи с много пострадали, бежанска вълна и др.

Проф. Камен Плочев е единственият кандидат за шеф на НЗОК

проф. Камен Плочев

Днес в парламента бе изслушан и единственият кандидат за поста шеф на НЗОК. Това е проф. Камен Плочев, който сега е началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. Той има доказан академичен опит и организационни качества, подкрепи го председателят на Комисията по здравеопазване към НС д-р Даниела Дариткова. Предишният шеф на НЗОК – д-р Глинка Комитов, подаде оставка без да обяснява подробно за причините. Очаква се депутатите да гласуват неговата кандидатура и той да оглави НЗОК€

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -