петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов тест подобрява шансовете при лечение на хронична миелоидна левкемия

Нов тест подобрява шансовете при лечение на хронична миелоидна левкемия

Австралийски изследователи са направили първия в света тест за ранно откриване на пациенти, резистентни към иначе успешното прицелно лечение на хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ). Откритието дава надежда, че терапията на тези болни, при които лекарствата не дават задоволителен ефект, може да се променя на ранен етап и така да се подобрят шансовете им за оцеляване. Това става ясно от съобщение на сайта на Университета на Аделаида.

Смята се, че пациентите с тази левкемия са почти 20% от всички болни с онкохематологичната диагноза. Хроничната миелоидна левкемия е вид рак с много подтипове. Започва в кръвообразуващите клетки на костния мозък и след това преминава в кръвта.  Тя може да се разпространи в лимфните възли, в далака, в черния дроб и други части на тялото. Заболяването има разновидности – хронично, напреднало и остро. В острата си форма уврежда почти всички органи в тялото.

Модерното лечение увеличи значимо преживаемостта

През последните десетилетия благодарение на модерното лечение преживяемостта от хронична миелоидна левкемия е подобрена значително. От няколко години хематолозите (специалистите по заболяванията на кръвта) дори говорят за продължителност на живота, съизмерима с тази на хората без кръвни онкозаболявания. Такъв резултат се постига при болните с пълна цитогенетична ремисия. Обнадеждаващите изводи публикува международният журнал по хематология.

Клинични изпитвания сред холандски, френски, немски, италиански, испански и скандинавски пациенти отчитат прогресиране на заболяването въпреки лечението средно при 7%. Отказът от предписаните лекарства се счита за основна причина за незадоволителния резултат. По наблюдение на лекарите до неспазване на терапията се стига заради страничните ефекти от медикаментите. Пряката причина е влошаването на качеството на живот в лицето на нежелани лекарствени реакции.

Затова въпросът за съпътстващите терапията ефекти се превръща в ключова тема на съвременните изследвания. По-специално – опитите за спиране на лечението при трайно подобрение и ремисия на фона на непрекъснато периодично проследяване на състоянието. Целта е най-постижима чрез персонализиране лечението според индивидуалните нужди на пациента. В най-продължителните наблюдения този терапевтичен модел се оказва успешен за около 40% от пациентите. В продължение средно на 5,5 г. и без лечение при тях не е бил наблюдаван рецидив на хроничната миелоидна левкемия. Напредък в оптимизирането на спирането на лечението при траен контрол на кръвните показатели може да се очаква от голямо изследване, което се провежда в момента в Европа.

В помощ на персонализирането на лечението с революционно успешните прицелни молекули е и откритието на австралийските учени. Лекарството е насочено към белтък (протеин) мутант, който причинява левкемията. Част от пациентите обаче не отговарят напълно на терапията. Учените от университета в Аделаида установяват, че това е свързано с нивото на конкретен Р-гликопротеин. Изследването им показва, че колкото по-висока е стойността на белтъка у даден пациент, толкова по-голям е рискът той да развие резистентност и лечението да спре да му действа. Онколозите смятат, че изследването може рано да предупреди за евентуален слаб успех от препоръчителната терапия. Така тя може да бъде адаптирана за конкретния човек.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -